Vanuit efficiency-perspectief is het waar en toch heb ik moeite met de stelling dat eten zonder conserveringsmiddelen niet kan. Waarom moet voedsel maanden- en soms jarenlang bewaarbaar zijn?
Kunstmatige toevoegingen zijn een noodzakelijk kwaad in voedingsmiddelen. Ze zullen dan ook niet verdwijnen. Dat stelt voedingsdeskundige Claire Williamson. “Additieven bevatten een veelheid aan noodzakelijke functies en spelen een sleutelrol in het behouden van kwaliteit en eigenschappen van voeding. Maar toevoegingen zijn vooral belangrijk voor de voedselveiligheid.” Volgens Williamson zijn sommige additieven, in het bijzonder conserveringsmiddelen als natriumbenzoaat, erg belangrijk en zullen nooit verdwijnen. Onlangs publiceerde zij een artikel in Nutrition Bulletin.
Hyperactiviteit
Bepaalde studies toonden aan dat toevoegingen een negatief effect hebben op het gedrag van kinderen, zoals hyperactiviteit. “Het is wel mogelijk om additieven weg te laten, maar conserveringsmiddelen zijn absoluut noodzakelijk om voedselbederf tegen te gaan”, zegt Williamson.
bron: Nutrition Bulletin met dank aan VMT
Dit artikel afdrukken
Kunstmatige toevoegingen zijn een noodzakelijk kwaad in voedingsmiddelen. Ze zullen dan ook niet verdwijnen. Dat stelt voedingsdeskundige Claire Williamson. “Additieven bevatten een veelheid aan noodzakelijke functies en spelen een sleutelrol in het behouden van kwaliteit en eigenschappen van voeding. Maar toevoegingen zijn vooral belangrijk voor de voedselveiligheid.” Volgens Williamson zijn sommige additieven, in het bijzonder conserveringsmiddelen als natriumbenzoaat, erg belangrijk en zullen nooit verdwijnen. Onlangs publiceerde zij een artikel in Nutrition Bulletin.
Hyperactiviteit
Bepaalde studies toonden aan dat toevoegingen een negatief effect hebben op het gedrag van kinderen, zoals hyperactiviteit. “Het is wel mogelijk om additieven weg te laten, maar conserveringsmiddelen zijn absoluut noodzakelijk om voedselbederf tegen te gaan”, zegt Williamson.
bron: Nutrition Bulletin met dank aan VMT
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik lees trouwens net dat ze er tegenwoordig ook rubber instoppen [beetje gemeen inderdaad Jacobus]. Mooi dat ze niet bang zijn hiermee de media op te zoeken!
Wat tegenwoordig in de Lays-chips zit is E635 ofwel dinatrium-5'-ribonucleotiden. Zij zetten het voluit op de verpakking. Kunnen wij iets met deze als consument nieuw verworven kennis?
Hoe noem jij bijv. benzoëzuur (voor op de garnalen) in gewoon Vlaams?
E nummers kunnen worden vermeden, door de naam voluit te schrijven: dan zeg je kooldioxide voor E290 en azijn voor E260; E249 salpeter en E120 Zwaveldioxide, allemaal natuurlijk voorkomende die zelfs "bio" kunnen gecertificeerd worden.
Als leem in natuurwinkels wordt verkocht, waarom dan geen salpeter?
Maar het heeft smaakvoordeel: de worst krijgt ahw een groentenbouillon toevoeging die zorgt voor een plezierige smaak. M.n. in gekookte vleeswaar als ham en fricandeau is het resultaat heel opmerkelijk.
Conservering is van alle tijden.