imageJe blogt op foodlog.nl en van alles en nog wat komt tegenwoordig langs. Een greep uit vorige week: een uitnodiging voor de lancering van een nieuw boek (waar ik niet naar toe ging - geen snob, maar geen tijd) en een doos vol Toppers!, de nieuwe kruiden van Silvo.

Ik ben bang dat we het in plaats van over etenenzo eens over smaak moeten hebben. Niks ten nadele van Janneke Vreugdenhil natuurlijk, helemaal niet zelfs (ze pleit tenslotte voor zelf koken). Maar ik meen het. Doodernstig.

Gisteravond aten we een griet, zo'n platvis die je als buitenkansje moet kopen (bijvangst: "is er griet, koop die dan subiet"). Een mooie dikke. We bakten hem in de boter. Maakten er (CO2-uitstoot foute Senegalese vliegende) sperziebonen bij klaar en wat rijst. Dat was alles. We dronken er een 2001 witte Côtes de Beaune bij (Emmanuel Giboulot - een biodynamische om de sperziebonen weer goed te maken).

En we herinnerden ons die Silvoset. Dan maar op de bonen, want daar paste er eentje bij.

We zaten te genieten van de stevige vis met z'n subtiele smaak. Van de niet opdringerige niet opgesmukte pandanrijst, de simpel knapperig gekookte boontjes en de 2001 Bourgogne met z'n zwavelluchtje. Tot de Silvo kwam.

Knal zout voor alle kruiden uit. Hard. Scherp. Nee dus. Helemaal nee. Beng. Alleen maar zout en heftig. De rest mag je zelf invullen.

Het zakje Toppers! hebben we weer van de bonen gepoetst. De vis hadden we er gelukkig niet aan gewaagd.

Het is de smaak van .... wie eigenlijk? Iemand die 'topkok' wil zijn, zegt de site van Silvo. Als we die snobs, of de mensen van driehoog achter die zo van zout en vet zouden houden aan tafel hadden gehad, waren ze zonder meer gegaan voor onze zachte smaakjes.

Waarom toch al die schreeuwerige smaken zonder smaak? Omdat het hard als rock en andere discodreun of - beat moet zijn?

Beste fabrikanten: gelieve geen Toppers! of soortgelijk spul meer te sturen. Het is zo lullig.
Voor goede spullen houd ik me evenwel aanbevolen. Da's veel leuker.

De vraag die me zo bezighoudt: waarom moet smaak zo 'beng' zijn?
Dit artikel afdrukken