Ik hou niet van appelsap. Maar wel van deze en niet zo'n beetje ook. Ik kreeg vier flessen, een grote en drie kleintjes, om eens te kijken of het wat zou zijn voor de Nederlandse markt. Onder luid gejuich, gingen ze in een mum van tijd leeg. Vandaar de foto 'zonder'.

De appelsapmakers komen uit de Touraine, een van de Franse fruittuinen in het midden van het land. In de 16e eeuw was het gebied geliefd bij de Franse koningen en hun hovelingen die in het gebied van de Loire en dat van Cher en de Indre hun opschepperige speelkastelen lieten bouwen. Mooie en pompeuze verhalen te over dus. Of juist niet, want het is nou juist super eenvoudig.
Anders dan de meeste appelsappen, zijn de sappen van Nature de Pommes van 1 appelsoort. Geen 'blends' dus, maar - net als bij moderne wijn - monocepages, gemaakt van maar 1 ras. Ach, een gimmick, dacht ik. Dat wordt nog eens bevestigd door de doodgewone moderne rassen waarvoor de makers hebben gekozen, zoals de Braeburn, de Granny, de Golden en de Gala. Die kennen we uit de supermarkt, dus het moet verkopen, wantrouwde ik verder.

Ik proefde de Braeburn en werd enthousiast. Ik proefde de Granny en ik was nog steeds even enthousiast. Heel anders, maar even 'puur' en echt appelig. Toen proefde ik de Golden. Alweer heel anders, maar ook al uitstekend. Toen proefde ik het ras 'Tentation' - mij onbekend - en het was alweer raak. Steeds een andere smaak, maar alle 4 heerlijk. Zo puur heb ik nog nooit appelsap geproefd. Het sap is een beetje troebel, maar dat zal in deze mate niemand afschrikken. Het geheim van het sap schijnt te zijn dat er niets mee gedaan is; waarom dat dan nog nooit iemand eerder zo gelukt is, is me een raadsel. Er gaan 13 gave appels in een liter. Die worden gewassen met schoon water en daarna geperst. Vervolgens wordt hun sap gefilterd, gebotteld en gepasteuriseerd. C'est tout. Ongeopend is het zo maanden ongekoeld houdbaar. Er gaat niets bij: geen suiker en geen conserveringszuren.

Ik was stomverbaasd over zoveel lekkere kwaliteit. Dit is vreselijk lekker sap en blijft nog eens spannend ook omdat het in verschillende smaken komt. Een Nederlandse importeur overweegt het te gaan voeren en verwacht er nog ca. 2 maanden voor nodig te hebben. De prijs voor een flesje van een liter zal die van Goudappeltje helaas een eind achter zich laten, want het zal waarschijnlijk uitkomen tussen de € 3,40 en 4,00. Een koninklijke prijs. Maar dan heb je ook wat voor je vrienden die geen wijn meer drinken omdat ze nog moeten rijden, maar wel van iets lekkers houden. Ik ben bang dat je sommigen zomaar van de wijn krijgt en denk de Gala en Golden moeiteloos met heel wat maaltijden te combineren zijn, dit in tegenstelling tot de gebruikelijke zowel mierse als zure bek van 'gewoon appelsap'. Zo bekeken valt die prijs dan ook wel weer mee ;-)

Geen kritiek? Jawel, de marketing is 'gezond' en 'biologisch'. De kleine flesjes (2 appels) zeggen 'an apple a day' en doen of appels gezond zijn. Dat is natuurlijk net zulke onzin als de claims die mensen dagelijks 2 flesjes Knorr Vie laten nemen. Daarnaast zou je zomaar kunnen gaan denken dat de appels van biologische teelt zijn. Niks van aan. Het is alleen maar een terughoudend spuitbeleid ('lutte raisonnee" heet die vorm van teelt) en spaart helemaal niet zoveel lieveheersbeestjes als het zegel over de grote fles zegt. Dit is gewoon heel lekker appelsap! Ga daar koninklijk boven staan. Laat deze sapjes proeven en je hoeft er verder niks meer aan te doen.

Wil je het nu al kopen, dan moet je als je in Frankrijk bent even naar een van de grote supers: Auchan, Super U, Leclerc, Atac, Champion, Carrefour en de Intermarche. En daarnaast in chique gelegenheden, waaronder The Ritz en Georges V in Parijs. Naar verluidt wordt het ook al geschonken op het Elysee.

Als AH eraan begint, ga ik het kopen.
Dit artikel afdrukken