In het kader van een discussie over het nut van een vettax schrijft Tersteeg:

De vettaks in Denemarken is 2.15 euro per kg. En er is overigens recente literatuur dat verzadigde vetten niet of nauwelijks ongezond zijn. Een vettaks of suikertaks voor tussendoortjes/frisdrank snijdt natuurlijk wel hout in de strijd tegen obesitas omdat tijdens maaltijden mensen i.h.a nog wel goed aanvoelen hoeveel ze kunnen en willen eten. Transvetzuren zijn natuurlijk wel zeer ongezond en de door mij berekende heffing van 89.50 euro per kg geeft dat wel aan. Hoe ongezond transvetten zijn kun je afleiden als je een berekening maakt voor een ponds kuipje 70% vet margarine uit de jaren 70-80 waar toen nog 50% transvetzuren inzaten. Ze konden dan misschien wel Bona heten maar de malus voor de maatschappij was een PTW van 15.75 euro. Met een gerechtvaardigde PTW zou dit product in de winkel nu 17 euro hebben moeten opbrengen. Dan geef ik liever 3.5 euro uit voor een pond eerlijke en heerlijke biologische roomboter. Voor Nederland liep de schade door de harding van vetten in de miljarden per jaar. Nemen we Europa en de VS dan loopt de schade van transvetzuren in de richting van de kosten van de Irakoorlog 1-2 triljoen dollar. Misschien moet de voedingsindustrie eens onder curatele omdat ze maar 1% van hun omzet gemiddeld aan R&D willen besteden en dan worden er wel eens dure bochtjes afgesneden. Maar dat schijnt goed te zijn voor de Share holders Value en dan vergeten we dat wij ook hier weer net zoals bij de banken het kind van de rekening zijn en dan helpt een praatje voor de vaak van Mark Rutte of Edith Schippers niet. Occupy kan zich ook op de voedingsindustrie richten.


Fotocredits: Mike Licht
Dit artikel afdrukken