In de Ondertussen van woensdag 16 oktober vallen mij deze berichten op:

- Twitter zet de retweet-knop uit bij wereldleiders die zich 'niet aan de regels houden' (Bright). Niet moeilijk je voor te stellen wie daar mee te maken krijgen. Minder makkelijk is het je voor te stellen wat Twitter bedoelt met berichten waarbij 'de regels van het platform zijn overtreden.' De praktijk zal het leren, want Twitter gaat altijd de beweegredenen verklaren, zodat gebruikers niet hoeven te vrezen voor willekeurige censuur. Geen retweet dus, netzomin als like, reply of share. Wel kun je een foute tweet, voorzien van je eigen commentaar, citeren.

- Steeds meer zonneparken bedekken de Nederlandse bodem (en, omdat de oppervlakte beperkt is, binnenkort ook het water). Een groots opgezet onderzoek in Nederlands grootste zonnepark laat zien dat al die zonnepanelen minder slecht voor de biodiversiteit zijn dan gevreesd. Onder de panelen is het namelijk helemaal niet zo donker en droog. Afhankelijk van hoe dicht ze op elkaar staan en hoe er gemaaid wordt (schapen, handmaaien, timing) kan de biodiversiteit er zelfs op vooruit gaan. Dat ontdekte Naturalis, dat het onderzoek uitvoerde in opdracht van en gefinancierd door Shell (Trouw). Zonneakkers leveren de boer niet zelden ook nog eens meer op dan gewas, maar het kost wel voedsel.

- Driekwart van wat we eten is afkomstig van slechts 12 soorten planten en 5 diersoorten. Gevaarlijk, vanuit het oogpunt van voedselzekerheid: als die planten vatbaar voor ziektes of klimaatomstandigheden worden, vallen grote voedselbronnen ineens weg. Fast casual restaurants zouden kunnen bijdragen aan een grotere diversiteit (The New Food Economy). Hoe dan? Ze zijn in trek bij een ander publiek dan het de doorsnee fastfood eter. Hipsters en millennials houden bijvoorbeeld van quinoa, fonio en niet te vergeten lupineburgers (Fast Company). Dat maakt minder afhankelijk van tarwe en rijst.

'Tienduizenden boeren' (Nu.nl) wisten vandaag opnieuw het Nederlandse verkeer tot een slakkengang te dwingen (de Volkskrant). Eerst bij het RIVM, waar meer dan 3.000 trekkers hun opwachting maakten. Ze noopten 1.000 RIVM-werkers thuis te werken (Hart van Nederland). Daarna op weg naar Den Haag, met onderweg de grafkist met de naam Jesse (Klaver). 'Ludiek' bedoeld (AD). Klaver zelf liet zich overigens 'niet kisten' (Parool). In Den Haag wisten de boeren ondanks de blokkades en afspraken maar dankzij hun trekkers (de Volkskrant) toch het Malieveld (Nieuwe Oogst) en het Scheveningse strand te bereiken.
Wat kunnen we straks verwachten, als ook de bouwsector - inmiddels net zo in het nauw als de boeren - het bouwmateriaal als stakingswapen ontdekt? Blokkades met hijskranen en bulldozers next? (Parool)

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken