Nederland zou de leiding moeten nemen in de transitie naar gezonde en duurzame voeding in de wereld. Dat werd uitgesproken tijdens de Nationale Voedseltop van 26 januari jongstleden. Koplopers uit de Trouw Duurzame 100 discussiëren over hoe ons land hieraan invulling moet geven.

De Duurzame 100 van Trouw is een jaarlijkse ranglijst die bestaat uit 100 Nederlanders die het afgelopen jaar zijn opgevallen op het gebied van duurzaamheid.

Het voedselsysteem is tijdens deze avond verdeeld in vier disciplines: de producent, de verwerker, de distributeur en de consument. Het Pakhuis heeft vanuit iedere discipline iemand uitgenodigd om mee te discussiëren.
- De producent: Hans Huijbers is boer en de voorzitter van de belangenorganisatie voor boeren en tuinders ZLTO. Hij vindt dat boeren verzorgers van het gehele ecosysteem moeten worden.
- De verwerker: Jaap Korteweg, beter bekend als de Vegetarische Slager, verwerkt lupinebonen tot plantaardig vlees met dezelfde beleving als dierlijk vlees. Zijn doel is het worden van de grootste slager ter wereld.
- De distributeur: Marlijn Simons-Somhorst is manager maatschappelijk verantwoord ondernemen bij de Lidl. Lidl maakt in fors tempo biologisch eten betaalbaar voor grote groepen klanten.
- De consument: Hans Dagevos is consumptiesocioloog aan de Wageningen Universiteit. Hij pleit voor alternatieve productie- en consumptiestijlen om tot een duurzaam voedselsysteem te komen.
Dit artikel afdrukken