Het ene zegt wat anders dan het andere. Hoe kan dat nou?

Ik heb twee potjes vitamine D voor me staan. Dat is goed voor als de zon niet schijnt, want vitamine D maakt ons lijf zelf als we de zon op onze huid laten schijnen. Dat lijkt onvoldoende te gebeuren want verlichte artsen beweren dat we er tientallen miljarden aan ziektekosten worden besteed die voorkomen zouden kunnen worden door zonlicht uit een potje. Da's natuurlijk een beetje cynisch gezegd, want die kosten staan voor bergen menselijk leed in de vorm van miskramen, kankers, spierpijn, botontkalking en dus heupbreuken en ga zo maar door. D schijnt een wonder te zijn.

Maar, dokter, hoeveel mag ik nou?

Ik heb twee potjes zonlicht in huis. Het ene is van Orthica en zegt dat ik maar 10 microgram per dag mag en echt niks meer. Dat zou nl. de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) zijn. Ikzelf mag ze trouwens helemaal niet nemen, want ik ben nog niet ouder dan 60 en niet zwanger. Het andere isvan AOV. Dat beveelt 15 microgram per dag aan; net zoveel als er in een pilletje zit. Volgens de Warenwet, zegt het potje, is die ADH 15 microgram. Tenminste, als je nog geen 7 bent, ouder dan 60 of zwanger. Ook dat potje is voor mij gevaarlijk.

Waarom zeggen die potjes niet hetzelfde en ga ik er echt dood van? Ik moet er vanavond een debatje tussen hooggeleerden over leiden en ga het hen natuurlijk vragen. Hopelijk komen ze hier morgen - of vanavond al - uitleggen wat ik er na vanavond waarschijnlijk nog steeds niet van snap.
Dit artikel afdrukken