Het Louis Bolk instituut doet onafhankelijk onderzoek en geeft advies ter bevordering van duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Dit congres staat dan ook in het teken van natuurinclusieve landbouw. Dit is een vorm van landbouw die goed is voor zowel de boer als de omgeving.

Natuurinclusieve landbouw bedrijven kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld door akkerbedekking voor de akkerbouw en kruidenrijk grasland voor de melkveehouderij. Het is de bedoeling dat deze manier van landbouw een positieve uitwerking heeft op de biodiversiteit en het milieu. Dat vraagt om investeringen, die op de korte termijn geld kosten maar op de lange termijn de financiële baten voor de boer doen toenemen.

Donderdag 27 november
De eerste dag van het congres staat in het teken van het Symposium 'De meerwaarde van de natuur voor het boerenbedrijf'. De titel komt van het gelijknamige boek, dat vandaag wordt aangeboden aan Carola Schouten, minister Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Jan Willem Erisman en Rosemarie Slobbe schrijven over onderwerpen als een gezonde bodem en versterkende landschapselementen. De minister geeft haar reactie hierop en licht bovendien haar eigen beleid toe.

Pieter van Geel geeft een presentatie over natuurinclusieve landbouw en verschillende anderen gaan in op het belang van de natuur voor het boerenbedrijf. 's Middags wissel je van gedachten met andere bezoekers om zo samen input te verzamelen voor de kennis- en onderwijsagenda.

Het volledige programma van deze dag vind je hier.

Donderdag 28 november
Deze dag heeft als titel 'Greener Future for Young Farmers'. Het programma is vooral bedoeld voor docenten en lectoren uit het groene onderwijs maar is ook toegankelijk voor andere geïnteresseerden.

De onderwijsdag is bedoeld om het natuurinclusieve onderwijsprogramma verder in te vullen. Een aantal sprekers geeft de aanzet voor de werksessies. Tijdens de werksessies volg je een pitchsessie van innovatieve ondernemers of praat je mee over de kennisagenda.

Het volledige programma van deze dag vind je hier.

Op beide dagen verzorgt het Louis Bolk Instituut de lunch en een afsluitend hapje en drankje.

Informatie
Datum: 27 en 28 november
Tijd: 27 november, 09:00-17:30
Entree: Gratis
Locatie: Boerderij de Boerinn, Mijzijde 6, Kamerik

Let op, het congres is alleen toegankelijk door je in te schrijven. Dat kan via deze link.

Dit artikel afdrukken