imageIn de januari-uitgave van de Scientific American vertelt chimpansee-onderzoeker Richard Wrangham (Harvard) hoe hij tot de overtuiging is gekomen dat het koken van eten de oermensen in staat stelde hun energie te gebruiken voor het ontwikkelen van grotere hersenen. Dat is het hele artikel even heel kort door de bocht samengevat.
Wrangham at in Oeganda het chimpdieet van rauwe vruchten en wortelen en merkte dat hij dat nauwelijks kon verteren, afgezien van het feit dat hij het niet lekker vond. Voor het verwerken van zulk rauw en vezelig eten heb je een uitgebreider darmstelsel nodig, stevige kaken en flinke tanden. Een hedendaags mens zou het niet lang uithouden op een chimpdieet, meent hij. Maar datzelfde dieet in gekookte vorm maakt een groot verschil, bedacht hij tien jaar geleden. Daarna richtte de bio-anthropoloog zich op het zoeken van bewijsmateriaal voor zijn theorie, dat gekookt eten de evolutie van de mens op gang hielp.
Wanneer je bewijsmateriaal zoekt, zul je dat ook vinden (wat is er met de methode Popper gebeurd?). Wrangham vond dat de Homo erectus - onze voorouder die 1.6 tot 1.9 miljioen jaar geleden leefde een herseninhoud had die 50 procent groter was dan zijn voorganger, de Homo habilis, en dat zijn tanden veel en veel kleiner waren dan die van zijn voorganger.
Het bewijs dat mensen/mensachtigen in die tijd al vuur gebruikten en konden beheersen is echter gering. Archeologen, paleontologen lopen dan ook niet meteen warm voor Wrangham's hypothese. Lees hier het complete verhaal: http://www.sciam.com/article.cfm?id=cooking-up-bigger-brains
Dit artikel afdrukken