Een nieuwe prijzenoorlog in de Britse supermarkten. Maar dan wel in het luxesegment van kreeft, oesters en hele Ibérico-hammen.

Oesters
Net als in Nederland komen in Groot-Brittannië de supermarkten met een bijzonder feestdagenassortiment. Lidl gaat voorop, met een onverslaanbaar oesteraanbod. De week voor Kerstmis zullen er bij Lidl oesters te koop zijn voor een spotprijsje: 6 oesters voor maar £2.79 (ongeveer 3,50 euro). De 'Live Pacific Oysters' worden gekweekt in Schotland, schrijft The Guardian. Ook andere ketens, zoals Waitrose en Asda, verkopen oesters voor aantrekkelijke prijzen in het feestdagenseizoen.

'Luxe hoeft geen vermogen te kosten'
Het oesteraanbod is het jongste bewijs dat Britse consumenten niet vies zijn van wat buitenissiger eten tijdens de feestdagen. Ook lijkt het ergste crisisdenken voorbij. In Nederland leidt het toegenomen consumentenvertrouwen dit jaar tot een recordomzet bij de Sinterklaasinkopen. In Groot-Brittannië worden alle registers open getrokken voor de feestdagen. De focus ligt op echte luxe producten - maar wel voor zo laag mogelijke prijzen.

Zo startte diepvriesproducent Iceland vorige week een kreeftenoorlog met hele gekookte kreeften voor maar £5 (6,30 euro). Asda, de tweede supermarktketen in Groot-Brittannië (na Tesco), kwam met een vergelijkbaar aanbod. Asda is tevreden met het Kerstassortiment dit jaar: "We hebben keihard gewerkt om deze Kerst het beste 'posh' eten voor zakgeldprijsjes op de schappen te krijgen. Of het nou een hele kreeft is, Britse roast beef of een fles kwaliteitsbubbels, we hebben het in al onze winkels - in tegenstelling tot andere supermarkten. Luxe hoeft echt geen vermogen te kosten", citeert The Guardian.

Fotocredits: Robert Rheault
Dit artikel afdrukken