Slachterijen hebben een nieuwe uitdaging in hun capaciteitsvoorziening. Nu de coronaregels rond reizen versoepelen en het vakantiegeld op de bankrekening is bijgeschreven, vertrekken Oost-Europese arbeidsmigranten massaal naar huis. Dat meldt Boerderij.

De lockdowns versperden de weg naar huis, zodat ze al maanden hun gezin, familie en vrienden niet hebben gezien. Bovendien kunnen ze door de strenge controles op het werk verplicht in quarantaine worden geplaatst als ze lichte verkoudheidsklachten hebben. Om dat risico te ontlopen, nemen ze liever even vakantie nu de grenzen weer open gaan.

Zowel Nederlandse als Duitse slachterijen hebben met die menselijke reacties te maken. De Duitse slachter Tönnies heeft naar verluid tientallen procenten minder personeel. Dat is voor het bedrijf reden om de slacht van zeugen sterk te beperken om al het personeel in te kunnen zetten voor de slacht van vleesvarkens. Volgens handelaren zijn alle geplande leveringen van Nederlandse zeugen aan Tönnies deze week geschrapt. Het aanbod van vleesvarkens ligt circa tienmaal hoger.

Vanuit de VS komt opnieuw het signaal dat varkensboeren het moeilijk hebben met het doden van hun dieren die niet naar de slacht kunnen op de boerderij. Het doden kan gedaan worden door vergassing met CO2 of het uitzetten van de ventilatoren en opvoeren van de temperatuur. In beide gevallen stikken de dieren. Dat duurt echter minuten en soms meer dan tien of nog langer. In The Guardian is het geval te lezen van een boer die een methode heeft ontwikkeld om dieren individueel te doden binnen enkele seconden met een elektrische verdoving en een slagpin. Daarmee kan hij in 1 dag in totaal tot 2.000 dieren ruimen.
Dit artikel afdrukken