Hoofdconclusies van het totale onderzoek:
- 1 op 3 Nederlanders weet niet hoe groente groeien
- 1 op 5 Nederlanders wil een eigen moestuin
- 1 op 3 Nederlanders denkt dat biologische groenten gezonder zijn.
- 1 op 4 Nederlanders was nog nooit op een groenteveld of groentetuin.
Unilever liet Unox dat onderzoek doen omdat het sinds kort biologische soepen in zijn kant-en-klare pakken stopt. Nadat het in Canada met Hellmann's
Het voelt zo gek.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik kan er niets aan doen, maar ik moet nieuwe producten, als ze de moeite waard lijken, proberen. Soms tegen beter weten in, maar in dit geval ben ik heel tevreden. Van de Nederlandse koopcultuur anno 1990 van zakjes California van 29 cent naar Unox Biologisch anno 2009: we hebben werkelijk een paar megastappen gemaakt. En de smaak deugt, alle zuurpruimen ten spijt.
Witloof klinkt sympathieker, maar het mag dus historisch gezien allebei. Er is niets 'fout' aan witlof, behalve een persoonlijke voorkeur of nakeur.
Groentetest ook gedaan, vergelijkbaar met Huub. Mijn mening was ook: de tekeningen zijn zeker niet eenduidig.
Soyez sympa: witloof
Nest en Dirk zijn trouwens het meest gebruikte (Belgisch)Franse woord vergeten: chicons
"Om een einde te maken aan de (naams- red.)verwarring, mogelijke betwistingen en allerhande andere moeilijkheden heeft de Europese gemeenschap nog maar drie namen gehandhaafd: 'witloof', 'chicorée witloof' en 'endives witloof'." Bron: De Belgische Keuken van Nest Mertens en Dirk de Prins. Voor het volledige verhaal rond de oorsprong van deze groente verwijs ik u graag naar dit boek.
Feit is echter ook dat de naam 'witloof' is ontstaan bij haar ontdekking in het midden van de 19e eeuw, toen we baard nog met 'ae' schreven. Taal is een modern en levend instituut, dus is mijn persoonlijke mening dat van Dale met 'witlof' meer aanspraak mag maken op handhaving.
In de landbouw is het woord loof het meest voorkomend, bijv: aardappel- of uienloof. Er zijn machines om dit bij de oogst te verwijderen: loofklappers. Volgens mij is ook bij witlo(o)f het zo dat het blad loof wordt genoemd. De teler gaat bij de oogst van de witlofpennen dus met de loofklapper over het land om het loof van de witlof te verwijderen en de pennen in de bewaring te brengen. Vervolgens worden deze opgezet (in de grond of in waterbakken) zodat na drie weken het lof van de witloof geoogst kan worden.
Ik heb de groentekennistest gedaan: alle 13 goed (van de 16). Ik ken de groeiwijze van alle gewassen wel, maar zelfs van sommige gewassen die ik zelf verbouw vroeg ik me af: klopt dit plaatje bij de werkelijkheid?
Dat veel consumenten niet weten dat erwten niet aan een boom groeien vind ik niet vreemd. Hoe velen hebben geen flauw idee wat er in hun computer allemaal plaatsvindt of onder de motorkap van de auto.
Wat de grondstof van de tomatensoep betreft: ik zou het vreemd vinden als die niet uit Zuid-Europa komt - net als de tomatenpuree uit blik. Daar doen ze dat als grootschalige buitenteelt. NL-kassenteelt kan daar niet tegenop. Daar is geen bezwaar tegen in te brengen. Kastelers hier kunnen weer hoogwaardiger tomaten telen. Waar ik wel fel tegenstander van ben: tomatenpuree die met hoge subsidies wordt geëxporteerd en de markten van arme tomatentelers verknalt en zo bijdraagt aan armoede en honger.