Bijzonder Nederlands onderzoek is deze week in Australië op een congres gepresenteerd: mixen van energiedrank en alcohol zorgt voor minder dronkenschap onder studenten. De onderzoekshypothese luidde dat er géén verschil zou worden gevonden. Een opvallend resultaat dus. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Red Bull.
DE REDACTIE RECTIFICEERT DIT ARTIKEL. EEN JUISTE WEERGAVE VAN DE ONDERZOEKSRESULTATEN IS TE VINDEN ONDER DE TITEL 'MIXEN ENERGIEDRANKEN MET ALCOHOLISCHE CONSUMPTIES VERMINDERT ALCOHOLINNAME'. DE TEKST DIE DAAR STAAT AFGEDRUKT KAN MEDE DE GOEDKEURING DRAGEN VAN DE ONDERZOEKER. WE KIEZEN ERVOOR OOK DEZE OUDE TEKST TE HANDHAVEN OMDAT JUIST FOODLOG KRITISCH STAAT TEN AANZIEN VAN ONZORGVULDIGE JOURNALISTIEKE WEERGAVEN VAN WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK. (toegevoegd: 17:12h)
Vorig jaar juni werd de totale Utrechtse studentenpopulatie (70.000 universiteits- en hogeschoolstudenten) aangeschreven of ze mee wilden doen aan een online onderzoek naar hun drankgebruik. Lydia de Haan, onderzoeker aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit van Utrecht, wilde een voldoende grote onderzoekspopulatie verkrijgen om de volgende hypotheses overtuigend te kunnen onderbouwen:
- er is geen verschil in de totale frequentie en hoeveelheid van alcoholconsumptie en alcoholgerelateerde negatieve gevolgen wanneer alcohol alleen of gemengd met energiedranken genuttigd wordt
- de mate van risicovol gedrag houdt verband met de frequentie en kwantiteit van alcoholconsumptie
Het onderzoek leverde een representatieve onderzoeksgroep van 6002 studenten op, die onderverdeeld konden worden in vijf groepen met verschillend drinkgedrag:
- No alcohol, no energy drinks (NANED), n = 488.
- No alcohol, energy drinks only (EDO), n = 173.
- Alcohol only, no energy drinks (AO), n = 3185.
- Alcohol and energy drinks, but not mixed (AED), n = 917.
- Alcohol mixed with energy drinks (AMED), n = 1239.
De subgroepen maakten zinvolle vergelijkingen mogelijk. Zo vonden de onderzoekers dat de AMED-drinkers significant minder alcohol nuttigden dan de AO-groep: 5,4 versus 6,0 alcoholische consumpties. Ook hadden de AMED-drinkers de voorgaande maand op minder dagen alcohol gedronken (1,4 versus 9,2 dagen), waren ze minder dagen dronken geweest (0,5 versus 1,9) en hadden ze veel minder vaak meer dan 4 (vrouwen) of 5 (mannen) alcoholische consumpties gedronken: 0,9 versus 4.7 keer. Drinkgelagen van AMED-drinkers duurden korter (4 uur) dan die van AO-drinkers (6 uur) en het maximum aantal alcoholische consumpties (4,5) lag bij AMED aanzienlijk lager dan bij AO (10,7). Ook rapporteerden de AMED studenten minder negatieve gevolgen van hun drinkgedrag (minder katers).
De onderzoekers komen tot de in eerste instantie onverwachte conclusie dat het mixen van alcohol met energiedranken het algehele niveau van alcoholconsumptie doet afnemen. De hypothese was immers dat er geen verschil zou zijn tussen de hoeveelheid en frequentie van AMED en AO alcoholconsumptie. De onderzoekers opperen voorzichtig dat het in energiedranken aanwezige taurine een mogelijke verklaring zou kunnen zijn. Bij laboratoriumratten is aangetoond dat zij uit zichzelf minder ethanol (alcohol) nuttigen als ze taurine toegediend krijgen.
Een andere mogelijke verklaring is te vinden in het individuele drinkgedrag: sterke drank (shots) en energiedranken zijn over het algemeen duurder dan wijn en bier. Dan is het dus grotendeels het studentenbudget dat bepaalt wat er gedronken wordt. Maar ook individuele persoonlijkheidskenmerken spelen een niet te onderschatten rol - daar heeft de Utrecht Student Survey nog veel meer interessants boven water gehaald, vertelde Lydia de Haan de redactie.
Eerstvolgende stap nu is het onderzoek in Australië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten te gaan herhalen. Vanwege het marktpotentieel en het maatschappelijke probleem van dronkenschap en hersenschade als gevolg van overmatig alcoholgebruik onder jongeren, zal financiering vanuit producenten van energiedranken vast geen probleem zijn.
Fotocredits: Captured Writer
Dit artikel afdrukken
Vorig jaar juni werd de totale Utrechtse studentenpopulatie (70.000 universiteits- en hogeschoolstudenten) aangeschreven of ze mee wilden doen aan een online onderzoek naar hun drankgebruik. Lydia de Haan, onderzoeker aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit van Utrecht, wilde een voldoende grote onderzoekspopulatie verkrijgen om de volgende hypotheses overtuigend te kunnen onderbouwen:
- er is geen verschil in de totale frequentie en hoeveelheid van alcoholconsumptie en alcoholgerelateerde negatieve gevolgen wanneer alcohol alleen of gemengd met energiedranken genuttigd wordt
- de mate van risicovol gedrag houdt verband met de frequentie en kwantiteit van alcoholconsumptie
Het onderzoek leverde een representatieve onderzoeksgroep van 6002 studenten op, die onderverdeeld konden worden in vijf groepen met verschillend drinkgedrag:
- No alcohol, no energy drinks (NANED), n = 488.
- No alcohol, energy drinks only (EDO), n = 173.
- Alcohol only, no energy drinks (AO), n = 3185.
- Alcohol and energy drinks, but not mixed (AED), n = 917.
- Alcohol mixed with energy drinks (AMED), n = 1239.
De subgroepen maakten zinvolle vergelijkingen mogelijk. Zo vonden de onderzoekers dat de AMED-drinkers significant minder alcohol nuttigden dan de AO-groep: 5,4 versus 6,0 alcoholische consumpties. Ook hadden de AMED-drinkers de voorgaande maand op minder dagen alcohol gedronken (1,4 versus 9,2 dagen), waren ze minder dagen dronken geweest (0,5 versus 1,9) en hadden ze veel minder vaak meer dan 4 (vrouwen) of 5 (mannen) alcoholische consumpties gedronken: 0,9 versus 4.7 keer. Drinkgelagen van AMED-drinkers duurden korter (4 uur) dan die van AO-drinkers (6 uur) en het maximum aantal alcoholische consumpties (4,5) lag bij AMED aanzienlijk lager dan bij AO (10,7). Ook rapporteerden de AMED studenten minder negatieve gevolgen van hun drinkgedrag (minder katers).
De onderzoekers komen tot de in eerste instantie onverwachte conclusie dat het mixen van alcohol met energiedranken het algehele niveau van alcoholconsumptie doet afnemen. De hypothese was immers dat er geen verschil zou zijn tussen de hoeveelheid en frequentie van AMED en AO alcoholconsumptie. De onderzoekers opperen voorzichtig dat het in energiedranken aanwezige taurine een mogelijke verklaring zou kunnen zijn. Bij laboratoriumratten is aangetoond dat zij uit zichzelf minder ethanol (alcohol) nuttigen als ze taurine toegediend krijgen.
Een andere mogelijke verklaring is te vinden in het individuele drinkgedrag: sterke drank (shots) en energiedranken zijn over het algemeen duurder dan wijn en bier. Dan is het dus grotendeels het studentenbudget dat bepaalt wat er gedronken wordt. Maar ook individuele persoonlijkheidskenmerken spelen een niet te onderschatten rol - daar heeft de Utrecht Student Survey nog veel meer interessants boven water gehaald, vertelde Lydia de Haan de redactie.
Eerstvolgende stap nu is het onderzoek in Australië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten te gaan herhalen. Vanwege het marktpotentieel en het maatschappelijke probleem van dronkenschap en hersenschade als gevolg van overmatig alcoholgebruik onder jongeren, zal financiering vanuit producenten van energiedranken vast geen probleem zijn.
Fotocredits: Captured Writer
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dus toçh opnieuw een Utrechts WC-Eendonderzoek
DUB: geen WC-Eend onderzoek meer
Dit oordeelt een rechter.
Dick Belderbos, ik laat je graag de laatste woorden. Het oordeel over de discussie laat ik graag aan de lezer.
Beste Dick,
Met alle respect, ook voor de tijd die je in deze discussie steekt:
Stapel deed ""geen fundamenteel kwaad""?
Onderzoek mag, als het maar ""niet commercieel, maar wel grappig"" is?
Ik verschil ernstig met je van mening over de schade die Stapel heeft aangericht. Aan zijn universiteit, aan de geloofwaardigheid van de wetenschap, aan zijn studenten en promovendi. Alleen de kosten van het onderzoek naar zijn fraude al...
"wat er schort aan de marketing van de UU om zijn onderzoekers zinvol aan het werk te houden" ?!?! De UU is toch geen Unilever!
Verder vraag ik me af, of de cultuur op de UU wel van dien aard is dat er voldoende zelfreinigend vermogen is. Als je alleen al het saboteren van het onderzoek van van Kolfschooten ziet..
http://www.dub.uu.nl/artikel/nieuws/fraudejournalist-kolfschooten-boos-op-uu.html
http://kloptdatwel.nl/2012/11/03/gelezen-ontspoorde-wetenschap/
Wat er aan de kwaliteit van van Dijk schort moet je me ook nog maar eens uitleggen. Dat leggen we dan maar weer bij de stapel onbeantwoorde vragen...
En waarom haal jij toch overal die Roos Vonk bij?