Varkens en kippen zijn vandaag de dag taboe in de stad. Veehouderij is iets voor het platteland en niet voor de stad. Althans zo lijkt het. Toch zitten de meeste vleesconsumenten in de stad. Is veehouderij en vleesproductie ín een stad denkbaar? Hoe zou dit winst op kunnen leveren voor stedelingen, ondernemers en - ja – de dieren?
n het kader van het programma Foodprint werkt kunst- en architectuurcentrum Stroom Den Haag aan een ontwerp voor een maatschappelijk en ecologisch verantwoorde en rendabele varkensboerderij in de stad. Ze doet dit samen met de vakgroep Varkenshouderij LTO Nederland en InnovatieNetwerk. De ontwerpstudie wordt uitgevoerd door architect Winy Maas met ontwerpers van The Why Factory (TU Delft). Het resultaat zal te zien zijn op de tentoonstelling van Foodprint en besproken worden op het symposium van vrijdag 26 juni dat door minister Verburg van LNV wordt afgesloten.
De ontwerpstudie van Winy Maas en The Why Factory is de eerste stap om daadwerkelijk tot een geïntegreerd stedelijk veehouderijsysteem te komen. Door out of the box te denken en de mogelijkheden voor een transparant, innovatief en aantrekkelijk vormgegeven bedrijf in een stad zichtbaar te maken willen Stroom Den Haag, de vakgroep Varkenshouderij LTO Nederland, en InnovatieNetwerk een nieuwe richting geven aan stadsinrichting en voedselproductie. Vooralsnog wordt gedacht aan een bedrijf met ongeveer 200 zeugen, dat letterlijk transparant is en gebruik maakt van moderne ecologische technieken op het gebied van energiegebruik. Een mogelijke locatie voor dit stedelijk agrocluster is de Binckhorst, dat als binnenstedelijk industrieterrein nog volop in ontwikkeling is en zich goed leent als proefterrein.
Het ontwerp van The Why Factory o.l.v. Winy Maas zal tijdens de tentoonstelling van Foodprint van 27 juni t/m 23 augustus worden gepresenteerd in Den Haag. Vrijdag 26 juni wordt het project uitgebreid toegelicht tijdens het Foodprint symposium Voedsel voor de stad waarvoor u zich kunt aanmelden via www.het-portaal.net/foodprint.
Presentatie: 26 juni t/m 23 augustus 2009
Locatie: BINK36, Binckhorstlaan 36, Den Haag
Foodprint: In 2009 en 2010 is voedsel één van de hoofdingrediënten in het programma van kunst-en architectuurcentrum Stroom Den Haag. Onder de titel Foodprint. Voedsel voor de stad presenteert ze een programma over de invloed van voedsel op de cultuur, de inrichting en het functioneren van steden en van Den Haag in het bijzonder. Voor meer informatie over Foodprint, klik hier.

Bron: Persbericht, 25 mei 2009, Foodprint

<


Dit artikel afdrukken