image

Gisteren. Een triest gesprek met een jonge Brabantse varkensboer van 25. Hij had net z'n vader moeten ontslaan omdat hij die niet meer kan betalen. Hij gaat diens werk er nu ook maar zelf bij doen.
Prive-uitgaven zijn inmiddels op stop gezet. Eten uit de eigen tuin.
Maandelijks verliest hij duizenden euro's omdat hij zijn biggen alleen ver onder de kostprijs kwijt kan. Hij zal moeten lozen.

Maar waarom krijgt hij nauwelijks 20 euro voor een dier?

Je wordt er even stil van als je het hoort. Is er een overaanbod aan varkens, een top van de zg. 'varkenscyclus' die je nog wel kent uit je economielessen van de middelbare school?

Nee. In een varkenscyclus is er eerst een tekort aan varkens zodat de prijs hoog is. Daarom gaat iedereen als een dolle fokken. Aangezien een varken snel groot is en goed intensief te houden is, heb je er al snel een heleboel. Dan daalt de prijs en kom je ze niet meer kwijt: mensen kunnen ze niet meer allemaal opeten.

Hier is heel wat anders aan de hand. Zoals de boer zei ' al maak je ze nu € 5, dan kom je ze nog niet kwijt'.

Ik begreep er geen fluit van. Het werd een lang gesprek. Om het kort te maken:
- Nederland maakt m.n. biggen die het verkoopt om ze elders groot te laten worden
- die worden gevoerd met graan of wei (het restproduct van melk als je kaas maakt, zoals in Parma, waar de kaas dus voor de ham zorgt)
- graan is in alle soorten en maten zo duur geworden omdat de heer Bush het met subsidies en al in auto's, tanks en vliegtuigen wil stoppen dat graanboeren het liever als 'biologische' brandstof verkopen dan als varkensvoer
- de opfokkers die graan hebben (o.m. in Duitsland) kunnen meer maken op een ton graan dan een ton varkensvlees en laten dus hun schuren leeg staan
- het voer is door de bio-energietrend zo duur geworden, dat afmesten onrendabel wordt: de kostprijsverhoging wordt niet betaald

Er is dus geen aanbodoverschot waardoor de prijs daalt, maar een vraagtekort omdat het product zich uit de markt prijst. Lijkt hetzelfde maar het is heel wat anders. In 1 simpele zin: een dwaas besluit ons graan te gaan verstoken en we doen er allemaal aan mee. Biologische benzine.

Zo steunt Bush dus de dierenbeweging. Niet bewust, maar omdat hij niets begrijpt van economische samenhang. Hij wil onafhankelijk worden van Arabische olie en de Chinese energievraag. De oplossing is snel gevonden: stop gewoon graan in je tank. Doen ze in Brazilie al jaren. Die Chinezen voeren hun varkens maar benzine en dat zoeken ze maar weer uit met de Irakezen.

En die boer - we noemen hem J. - die mag uitzoeken hoe hij in zijn Brabantse dorp zodanig onderneemt dat hij George W. toch te slim af is.
Niet om je ongerust te maken, maar hebben wij daar zelf al over nagedacht?
Dit artikel afdrukken