Terwijl wij inmiddels spreken over Mexicaanse Griep in plaats van Varkensgriep, heet het bij de BBC nog steeds naar de varkens die er niets aan kunnen doen.

Onder de doorclick vind je een filmpje waarvan je leert dat je netjes je hand voor je mond moet doen bij het hoesten. Niet de varkens immers, maar wij brengen het op elkaar over. De varkens zijn slechts per ongeluk, net als wij, mede-ontwikkelaars van H1N1, de officiële griepcategorie waartoe de Mexicaanse behoort.

Gisteren belde BNR-radio me erover. Of de varkensgriep voorkomen had kunnen worden als er alleen maar biologische varkenshouderij in de wereld was. 'Nee, natuurlijk niet, dan lopen er nog meer beesten buiten. Levensgevaarlijk.' Dat zei ik. Aan de andere kant van de lijn was het even stil.

Toen zei ik: jullie hebben een heel ander onderwerp te pakken dan je denkt. Het gaat niet over bio versus niet-bio. Het gaat over antibiotica, intensieve dierhouderij en het feit dat de Chinezen alleen al veel meer vlees gaan eten dan wij ooit uit onze mond kunnen sparen. Bio en zelfs duurzaam kan daar niets aan verhelpen. Er bestaat geen duurzaam eindeloos meer. Kortom: onze drang om allemaal als koning of op z'n minst edelman te leven in een druk bevolkte wereld zorgt voor een complexe samenleving die omgeven is met vele onzekerheden omdat er dynamieken zullen ontstaan waarvan we zeker weten dat we ze niet kunnen voorspellen. Dit is een van de prijzen die we ervoor betalen. Of we moeten wat wijzer worden. Dat kan ook.

Vanavond praten we erover op de radio. Ergens rond 19.30h. Het onderwerp is inmiddels gedefinieerd zoals het moet: duurzame dierhouderij.

De foto komt uit de NRC van maandagavond. De Egyptisch varkens krijgen hun galgemaal voor ze nutteloos worden afgemaakt voor een misdaad die ze niet begingen. Integendeel. Daarginds helpen ze ons afval duurzaam opruimen.
Dit artikel afdrukken