Okee, we knorren hier nogal wat weg. Over hoe vlees anders moet. Dit varkensbedrijf bewijst alvast dat vlees anders kán. Verbivar is geen kleintje: 700 zeugen, 2.900 vleesvarkens en 2.800 biggen. Edoch: "Twee jaar geleden zijn we begonnen met de plannen om onze varkensstapel af te bouwen en te vervangen door hogegezondheidsdieren", dixit Kristof en Angelique Verschelde.
"Al onze varkens werden vervangen door betere en gezonde varkens, die allemaal zonder keizersnede ter wereld zijn gekomen". Voor een leek lijkt dit een zinloze investering, maar voor Kristof betekent dit een enorme winst. "Op die manier leveren we niet alleen goede en gezonde eindproducten, we moeten de dieren ook vijftien procent minder voedingsstoffen geven om de weerstand sterk te houden".
Meer informatie: vilt.be
PS Waar staat zo'n Vlaams bedrijf hiermee in de Nederlandse dierenwelzijnindex?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Kristof, dank voor je verheldering! Jullie doen wat mij betreft iets heel belangrijks en helpen een probleem oplossen dat te ver van het publiek wordt weggehouden: de gevaren van ziektehaarden en het gebruik van antibiotica tegengaan. De gevaren zijn aanzienlijk, maar de sector houdt het liever stil. Deste meer is het te waarderen dat mensen als jullie toch het initiatief en de kosten vh risico nemen.
In Ndl. wordt het van binnen de sector aangemoedigd, maar kan het niet 'landen'. Een soortgelijk initiatief als dat van jullie kreeg onlangs de 2e prijs 'Innoveren 2007' van ZLTO. Naar het publiek drong het echter niet door.
Jammer genoeg begrijpen zelfs journalisten nog onvoldoende hoe belangrijk de S(pecific)P(athogen)F(ree)-status van juist varkens is.
Inderdaad hoge gezondheidsdieren zijn ooit eens per keizersnede op de wereld gebracht. Nadien steeds in grondig gekuiste en ontsmette stallen gehuisvestigd. Het is de journalist die dit verkeerd heeft geinterpreteerd. Dit zorgt natuurlijk voor verwarring bij de lezer.
Wij hebben op ons bedrijf talrijke maatregelen genomen om te voldoen aan de hedendaagse maatschappelijke eisen op het vlak van dierwelzijn, diergezondheid en produktveiligheid. Specialisatie en uitbreiding was nodig om economisch te kunnen functioneren. De prijs van het varkensvlees stijgt in de winkels terwijl de kweker elke dag minder wordt betaald voor zijn produkt.
De hoge gezondheid van onze dieren leidt tot een betere kwaliteit van het eindprodukt door een betere groei en voederconversie, halvering van de veterinaire kosten, meer voedselveiligheid, meer werkplezier en efficientie.
Hopelijk bracht ik hiermee wat meer duidelijkheid.
Chalias, dan stel ik voor dat je op de volgende Foodlog-on-the-road je eens wat van je waar meebrengt.
Familie krijgt alles gratis, verder verkoopt mijn vrouw veel eieren aan collega's op het werk voor 10 cent per ei. Dat is lager dan de kostprijs maar we willen er geen echte handel van maken. Het is gewoon voor de aardigheid. Zeker in deze tijd van het jaar met de rui en de winter leggen de dieren nog geen derde wat ze normaal leggen dus de vraag is veel groter dan het aanbod. De benodigde (lege)eierdoosjes koop ik bij de groothandel.
Per saldo moet er veel meer geld bij dan het oplevert. Ik heb kippen dan ook voor het plezier genomen. Ik ben geen groot ei-liefhebber. O ja een extra grote kostenpost was de aanschaf van een computergestuurde broedmachine. Erg makkelijk in gebruik maar ook erg duur want ik broed maar 1 tot 2 keer per jaar eieren uit.
Mooi Chalias. En verdien je daar dan ook wat op?