In de Ondertussen van woensdag 12 februari vallen mij deze berichten op:

- vorig jaar openden in Nederland 19 ‘megadistributiecentra’ van meer dan 40.000 m2 (NRC). Dat constateert adviesbureau Buck Consultants. Die grote dozen zijn nodig voor het groeiende aantal internetverkopen. Webwinkels hebben al die ruimte nodig voor opslag en verhandeling van inkopen en retourzendingen. Wat betekent die verdozing voor de infrastructuur en het landschap? Het College van Rijksadviseurs vindt dat de groei van deze centra teruggedrongen moet worden. Als er dan een nieuw mega-distributiecentrum moet komen, offer daar dan geen groen landschap voor op, aldus het College.

- zaterdag aanstaande is het world pangolin day, wereldschubdierendag (de Standaard). Het aantal dieren neemt af, omdat ze slachtoffer zijn van illegale stropers. Volgens Traffic, een organisatie die wilde-dierenhandel probeert te bestrijden, zijn er de afgelopen tien jaar ongeveer één miljoen schubdieren gestroopt. Schubdieren krijgen daarmee de dubieuze eer de meest illegaal verhandelde diersoort ter wereld te zijn. Volgens onderzoekers van de Zuid-Chinese Landbouwuniversiteit van Guangzhou zou dit dier wel eens het Coronavirus hebben overgebracht op de mens.

- dat het marktaandeel van Albert Heijn al jaren stabiel is (rond de 34 of 35%), is best knap, valt te lezen op NRC. De vergelijking met snelgroeier Jumbo is niet eerlijk, omdat die Brabantse super filialen overneemt, iets dat voor Albert Heijn niet meer mogelijk is. Het bedrijf zou zichzelf dan in de vingers snijden. In België liggen nog wel uitbreidingsmogelijkheden. Bovendien groeit het bedrijf wel degelijk, maar dan op een andere manier. AH vernieuwde meer dan honderd winkels en verlaagde de prijzen van duizend producten tot het niveau van budgetconcurrenten Aldi en Lidl. En het was de eerste super die ging thuisbezorgen en zelfscankassa’s introduceerde. "Om marktaandeel vast te houden, moet je ontzettend hard werken", zegt Laurens Sloot, hoogleraar retailmarketing aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De vleesetende worm Obama Nungara is gesignaleerd in België (Telegraaf). Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het handelsverdrag CETA van de EU met Canada; boeren zijn tegen en met name D66 is voor (NOS). De officiële naam voor de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus is Covid-19, besloot de Wereldgezondheidsorganisatie (BBC). PepsiCo gaat vanaf april geleidelijk Nutri-Score gebruiken op zijn producten die in Frankrijk worden verkocht, en vervolgens in andere Europese landen (Huffington Post). De Wereldbank noemt de obesitasepidemie een tikkende tijdbom (Knack).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken