Het kabinet Schoof haalde definitief een streep door de vele miljarden die het voorgaande kabinet beschikbaar had gesteld om boeren zich te laten aanpassen aan duurzame eisen. Dat budget is in de grote pot teruggestopt. Dat betekent dat de markt de verduurzaming van boeren in Nederland moet gaan betalen.

Dat het kan, bewees de één-ster Beter Leven Kip, die de plofkip uit de schappen van de supermarkten verdrong en zelfs een daverend succes werd. En wist je dat behalve voor dierenwelzijn inmiddels ook voor biodiversiteit aan de kassa van Nederlandse supermarkten betaald wordt? Maar omdat Nederland bijvoorbeeld 70% van zijn melk exporteert, kunnen Nederlandse supermarkten niet de verduurzaming van al het voedsel dat op Nederlandse bodem wordt gemaakt doorberekenen aan consumenten. Als onze supermarkten de verduurzaming van al die export moeten betalen, zou jij straks betalen voor de verduurzaming van de boodschappen van Duitse en andere Europese consumenten. Zo werkt dat niet. Ligt daar dan een taak voor buitenlandse supermarkten en levensmiddelenfabrikanten, zoals exporterende zuivelverwerkers? Of moet de overheid exportsubsidies verlenen?

Melkveehouder Erwin Wunnekink wil graag zijn gras later maaien en heggen aanleggen om de vogelstand rond zijn boerderij een flink eind vooruit te helpen. Maar dan moet wel iemand de rekening betalen. Het kan namelijk niet uit als de markt er niet voor betaalt, maar voor die heggen en dat late maaien zijn nog geen toereikende keurmerken. Consumenten weten nog niet dat ze ervoor kunnen betalen en weten niet wat ze ervoor terugkrijgen. Moet daar de overheid bijspringen met belastinggeld om een mooi, vogelrijk landschap mogelijk te maken? Of moeten supermarkten met hun buitenlandse collega's en leveranciers er over de grenzen heen een markt voor creëren?

Luister de podcast via Spotify of SoundCloud.

Foodlog Café@WFC Deze podcast is de vierde en laatste in de serie voor Foodlog Café @WFC in Ede op dinsdag 24 september. Vanaf september organiseert Foodlog iedere laatste dinsdag van de maand een diepgaand debat over actuele thema's in het voedselsysteem. Voorafgaand aan het debat publiceren we vier podcasts, zodat je goed voorbereid mee kunt praten! Het thema van het eerste Foodlog Café is 'Zijn supermarkten de klootzakken in de voedselketen?'. Zien we je op 24 september van 16.00 tot 18.00? Aanmelden kan hier.
Dit artikel afdrukken