Kalkoenen - nu geliefd in de VS vanwege Thanksgiving - zijn niet erg gevoelig voor bacteriële infecties. Dat komt doordat ze zelf een bacterie bij zich dragen, de Staphylococcus epidermidis, stam 115, die MP1 (Micrococcin P1) maakt. En dat is... een antibioticum. Het blijkt te werken tegen andere infecties met staphylococcen, keelontsteking, buikgriep en ongeveer de helft van alle bacteriële infecties.

Zelfbescherming
Onderzoekers van de Brigham Young University (BYU) waren benieuwd hoe de kalkoen-eigen stam 115 dat MP1 kan maken, zonder er zelf dood van te gaan.

Ze ontdekten uiteindelijk een verrassend simpel, maar vernuftig proces. In stam 115 zit een compact DNA-molecuul, een plasmide, dat zowel MP1 produceert als een stofje waarmee de stam 115-bacterie zichzelf beschermt tegen het antibioticum. "Het lijkt wel een beetje op een auto voorzien van speciale banden die tegen ongebruikelijke gevaren op de weg beschermen", zegt hoofdonderzoeker Griffitts op News.discovery.com.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Bacteriology.

30 jaar lang 'vergeten' in de diepvries
Het verhaal blijkt overigens nog een staartje te hebben. Stam 115 werd al ruim 30 jaar geleden ontdekt door een andere wetenschapper van BYU, Marcus Jensen. Hij werkte aan een drietal vaccins die gebruikt werden voor het voorkomen van ziekten bij kalkoenen. Maar toen hij zich op andere onderzoeksterreinen begaf, bleef stam 115 'vergeten' in de diepvries achter. Daar werd hij recent 'herontdekt' door Griffitts c.s.

Als het mogelijk blijkt van stam 115 een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat eenvoudig te maken valt, zou de 'vergeten' bacterie uit de diepvries wel eens een veelbelovende herstart kunnen maken als 'nieuw' antibioticum.

Nieuwe antibiotica zijn hoognodig gezien de 'global threat' van de steeds verder toenemende antibioticaresistentie.

Fotocredits: Jeffrey Remmick
Dit artikel afdrukken