In de Ondertussen van dinsdag 24 december vallen mij deze berichten op:

- de Eindhovense hoogleraar Bart Somers pleit voor dieselmotoren. Volgens hem zijn ze zelfs noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen. Ze zijn efficiënter dan benzinemotoren, stoten minder CO2 en NOx uit en kunnen op geavanceerde bio- en synthetische brandstoffen vooruit. Bovendien filteren moderne dieselmotoren meer fijnstof uit de lucht dan ze toevoegen. Voor binnensteden kan een diesel dus juist een oplossing zijn. Somers krijgt (Telegraaf) lik op stuk van de woordvoerder van minister van Veldhoven (Milieu en Wonen). Elektrisch rijden heeft de toekomst, benadrukt het ministerie, "dat moet het nieuwe normaal worden"

- de kerstdis is al gauw overladen met te zoute, te zoete en vooral te veel lekkernijen. Hoeft helemaal niet, zeggen de voedingsexperts van de British Nutrition Foundation (FoodNavigator). Ze maakten een top-10 van de traditionele kerstgerechten en laten zien dat het kerstmaal voedzaam en gezond kan uitpakken: spruitjes, wortels, kastanjes, noten, gedroogde vijgen en dadels, cranberries, mandarijnen, geroosterde pastinaak, zalm, en ook kalkoen. Ze barsten van de vezels, vitamine C, omega-3 vetten en vitamine B.

- wat drinken we bij het kerstdiner? Voor velen is het minder en minder vanzelfsprekend dat dat alcoholhoudende dranken zijn. Niet alleen zullen de tieners van vandaag opgroeien tot matige drinkers omdat zij door hun vele online contacten pas later met alcohol in contact komen, ook hebben de millennials met hun matige - gezondere - leefstijl al invloed. Drankbedrijven storten zich vol overgave in het alcoholvrije segment. Drinken wordt een curiosum (Knack). De nieuwste trend: drink eens een lekkere thee bij het diner. Is ook nog eens 'zachter voor de maag' zegt theesommelier Karin Kamman (AD).

Boris Johnson roept in zijn kersttoespraak op om 'minder ruzie te maken met de schoonfamilie' en wijdt geen woord aan brexit (De Standaard). Trump trekt ten strijde tegen duurzame windmolens (The Guardian). Kerstmis met familie is zowel hoogte- als dieptepunt van het jaar (NRC). Maar, gelukkig, zijn ouderen minder eenzaam dan 20 jaar geleden (NOS).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken