In de Ondertussen van zaterdag 1 februari en zondag 2 februari vallen mij deze berichten op:

- de Duitse stad Kiel wil de eerste 'zero waste'-stad van Duitsland worden (Bloomberg). Dat is best opmerkelijk, omdat Duitsland wereldkampioen recyclen is. Maar recyclen alleen gaat Kiel nog niet ver genoeg "Enerzijds zijn we kampioen afvalscheiden," zegt de Kielse woordvoerder, "maar anderzijds slinkt de plastic afvalberg maar niet, integendeel zelfs." Hoe werkt dat, Zero Waste? Kiel wil de consumptiegewoonten van zijn burgers aanpassen, minder verpakkingen in winkels zien, en tweedehands markten organiseren voor meubels, kleding en bouwmaterialen.

- mensen zijn gemaakt om te lopen. En juist dat doen we veel te weinig. Dat moet veranderen, zegt de Ierse neuropsycholoog Shane O’Mara in Trouw. Lopen bevrijdt onze geest, en sterkt ons geheugen. Hij schreef het boek Te voet. Hij pleit voor het ontwerpen van beloopbare steden omdat de mobiele geest op twee benen mensen gezond, communicatief en mentaal sterk maakt. Je kunt je abonnement op de sportschool opzeggen wat O’Mara betreft. Dat uurtje sporten kan je lichaam het signaal geven dat het daarna weer moet uitrusten. Veel beter is het om een paar keer per dag een wandeling van 15 tot 25 minuten te maken

- terwijl het nieuws in de wereld wordt beheerst door het Coronavirus, kwam dit weekend de uitbraak van een hoogpathogene stam van de H5N1-vogelgriep naar buiten. De ziekte besmette en doodde al 4.500 kippen. De uitbraak werd aanvankelijk gemeld op een boerderij in Shaoyang stad in de zuidelijke provincie Hunan, ten zuiden van het epicentrum van het Coronavirus in Wuhan. Volgens Reuters hebben de Chinese autoriteiten in de nasleep van de uitbraak al direct bijna 18.000 stuks pluimvee geruimd.

De impeachment-procedure tegen Trump zal niet tot diens aftreden leiden. Dat werd van meet af aan voorspeld en blijkt het geval. De vraag is zolangzamerhand: wie kan het tegen deze man opnemen? De democratische kandidaten vechten elkaar de tent uit. 'Gezocht', schrijft dan ook de Vlaamse financiële krant De Tijd, 'iemand die van Trump kan winnen'. Wat gaat er gebeuren als die persoon niet blijkt te bestaan? De vraag is vooral of Trump de geschiedenis bepaalt of juist een kind van de geschiedenis is.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken