Het risico op darmkanker neemt toe naarmate je ouder wordt. Screeningsprogramma’s om bij ouderen vroegtijdig darmkanker te ontdekken, blijken effectief. In de meeste welvarende landen daalt of stabiliseert het aantal gevallen daardoor. Een ontwikkeling die darmspecialisten zeer verontrust, is de recente toename van darmkanker onder jonge volwassenen. Het lijkt erop dat de aandoening kans ziet zich eerder te manifesteren als gevolg van een ongezonde leef- en eetstijl. Medisch onderzoekers pleiten voor een verlaging van de leeftijd voor screening op darmkanker van 55 naar 45 jaar.
Twee nieuwe studies, gepubliceerd in de medische vakbladen BMJ en The Lancet, laten een stijging zien van darmkanker bij volwassenen jonger dan 50 in alle welvarende landen (waaronder alle Europese). Zo'n toename is eerder geconstateerd in de Verenigde Staten, en ook in afzonderlijke Europese landen, onder meer in Duitsland.
De BMJ-studie keek naar de gegevens van 143,7 miljoen personen uit 20 landen, waaronder Duitsland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. In de periode 1990 – 2016 werden 187.918 gevallen van darmkanker genoteerd. Onder de 20-29 jarigen steeg het aantal in die periode van 0,8 per 100.000 naar 2,3, met de sterkste stijging (7,9 % per jaar) tussen 2004 en 2016. Er werden weliswaar meer jongeren gediagnosticeerd met darmkanker, maar het totale aantal overlijdens steeg niet als gevolg van vroegtijdige screening van gevallen van kanker onder oudere mensen. De studie werd gecoördineerd door medewerkers van het Erasmus MC in Rotterdam.
De Lancet-studie analyseerde gegevens uit Australië, Canada, Denemarken, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Dat leverde een vergelijkbaar beeld op: daling onder ouderen en een ‘significante stijging’ onder jongeren.
Poliepen
Beide (observationele) studies geven geen antwoord op de vraag wat de oorzaken van darmkanker zijn. Wat wel duidelijk naar voren komt is dat screening op darmkanker en op vroegtijdige symptomen die darmkanker aankondigen, zoals poliepen, structureel ontbreekt voor jongeren. Beide onderzoeken raden aan de leeftijdgrens voor screening te verlagen. Nu wordt gescreend vanaf 50 of 55 jaar, omdat bij 90% van de patiënten darmkanker zich circa vijf jaar na hun vijftigste levensjaar openbaart. Volgens medici zou die grens naar 45 jaar moeten omdat de grens waarop de aandoening zich manifesteert kennelijk naar beneden schuift. Uiteraard biedt dat nog geen soelaas voor die nog veel jongere gevallen van darmkanker, maar dat is vermoedelijk ingegeven door de hoge zorgkosten die een nog veel eerdere screening met zich mee zouden brengen. Bovendien proberen beleidsmakers op het gebied van volksgezondheid door middel van leefstijlinterventies en het gezonder maken van het aanbod vanaf de oorzakelijke kant het aantal ziektegevallen te beperken.
Darmkanker is een verzamelbegrip voor tumoren op verschillende plaatsen in de darm. De meest voorkomende soort is dikkedarmkanker. Endeldarmkanker neemt ongeveer een derde van de gevallen voor zijn rekening. Het aantal darmkankergevallen (en het overlijden daaraan) onder ouderen neemt niet zo snel toe, ondanks het risicoprofiel. Dat is te verklaren uit de actieve aanpak van darmkanker met verschillende landelijke onderzoeksprogramma’s. Door inwendig onderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium geconstateerd worden, hetgeen de kans op een succesvolle behandeling verhoogt. In Nederland loopt een grootschalig bevolkingsonderzoek naar darmkanker.
Leefstijl
Leefstijl in combinatie met ouder worden geldt als de belangrijkste oorzaak. Onder darmspecialisten bestaat consensus over de samenhang van darmkanker met verslechterde voedingspatronen en leefgewoonten.
Obesitas, alcoholgebruik, roken, weinig beweging en slechte voeding vergroten de kans op kanker. Plantaardige voeding, met veel vezels en een variëteit aan fytonutriënten, lijkt preventief tegen kanker en andere zogenoemde welvaartsziekten te werken. Ook zuivel, met name gefermenteerde (yoghurt, kwark), staat bekend om zijn beschermende invloed op de vorming van kanker. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is “ongeveer 1 op de 2 gevallen van dikkedarmkanker te voorkomen door gezond te eten en te leven”.
Dit artikel afdrukken
De BMJ-studie keek naar de gegevens van 143,7 miljoen personen uit 20 landen, waaronder Duitsland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. In de periode 1990 – 2016 werden 187.918 gevallen van darmkanker genoteerd. Onder de 20-29 jarigen steeg het aantal in die periode van 0,8 per 100.000 naar 2,3, met de sterkste stijging (7,9 % per jaar) tussen 2004 en 2016. Er werden weliswaar meer jongeren gediagnosticeerd met darmkanker, maar het totale aantal overlijdens steeg niet als gevolg van vroegtijdige screening van gevallen van kanker onder oudere mensen. De studie werd gecoördineerd door medewerkers van het Erasmus MC in Rotterdam.
De Lancet-studie analyseerde gegevens uit Australië, Canada, Denemarken, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Dat leverde een vergelijkbaar beeld op: daling onder ouderen en een ‘significante stijging’ onder jongeren.
Poliepen
Beide (observationele) studies geven geen antwoord op de vraag wat de oorzaken van darmkanker zijn. Wat wel duidelijk naar voren komt is dat screening op darmkanker en op vroegtijdige symptomen die darmkanker aankondigen, zoals poliepen, structureel ontbreekt voor jongeren. Beide onderzoeken raden aan de leeftijdgrens voor screening te verlagen. Nu wordt gescreend vanaf 50 of 55 jaar, omdat bij 90% van de patiënten darmkanker zich circa vijf jaar na hun vijftigste levensjaar openbaart. Volgens medici zou die grens naar 45 jaar moeten omdat de grens waarop de aandoening zich manifesteert kennelijk naar beneden schuift. Uiteraard biedt dat nog geen soelaas voor die nog veel jongere gevallen van darmkanker, maar dat is vermoedelijk ingegeven door de hoge zorgkosten die een nog veel eerdere screening met zich mee zouden brengen. Bovendien proberen beleidsmakers op het gebied van volksgezondheid door middel van leefstijlinterventies en het gezonder maken van het aanbod vanaf de oorzakelijke kant het aantal ziektegevallen te beperken.
Darmkanker is een verzamelbegrip voor tumoren op verschillende plaatsen in de darm. De meest voorkomende soort is dikkedarmkanker. Endeldarmkanker neemt ongeveer een derde van de gevallen voor zijn rekening. Het aantal darmkankergevallen (en het overlijden daaraan) onder ouderen neemt niet zo snel toe, ondanks het risicoprofiel. Dat is te verklaren uit de actieve aanpak van darmkanker met verschillende landelijke onderzoeksprogramma’s. Door inwendig onderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium geconstateerd worden, hetgeen de kans op een succesvolle behandeling verhoogt. In Nederland loopt een grootschalig bevolkingsonderzoek naar darmkanker.
Leefstijl
Leefstijl in combinatie met ouder worden geldt als de belangrijkste oorzaak. Onder darmspecialisten bestaat consensus over de samenhang van darmkanker met verslechterde voedingspatronen en leefgewoonten.
Obesitas, alcoholgebruik, roken, weinig beweging en slechte voeding vergroten de kans op kanker. Plantaardige voeding, met veel vezels en een variëteit aan fytonutriënten, lijkt preventief tegen kanker en andere zogenoemde welvaartsziekten te werken. Ook zuivel, met name gefermenteerde (yoghurt, kwark), staat bekend om zijn beschermende invloed op de vorming van kanker. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is “ongeveer 1 op de 2 gevallen van dikkedarmkanker te voorkomen door gezond te eten en te leven”.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Frank Eric van der Meer #8 In de VS is in grote delen geen schoon drinkwater meer voorhanden. Heeft volgens mij te maken met pesticiden en mogelijk ook met fracking. https://insideclimatenews.org/news/05062015/fracking-has-contaminated-drinking-water-epa-now-concludes
#6, Tom, en de rest van de chemische verontreinigingen. Zoals hormoonverstoorders, zware metalen (lood).
Lon, #5, RIVM zegt “Leeftijd is een belangrijke risicofactor. Zo zijn 90 van de 100 mensen met darmkanker 55 jaar of ouder. Daarnaast zijn er andere factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van darmkanker”.
Je hebt dus helemaal gelijk!
Glyfosaat, actieve bestanddeel van Roundup, een zwaar onderschatte sluipmoordenaar. Google 'cancer glyphosate' en je ziet een ontstellende hoeveelheid treffers. Niet voor niets nu drie rechtszaken (van de in totaal 11200) in de VS waar Bayer/Monsanto veroordeeld werd tot het betalen van 40 miljoen, 80 miljoen, tot 2 miljard(!) dollar.
Dr. Thierry Vrain, voormalig GMO-scientist, legt uit dat glyfosaat kankerverwekkend is: https://www.youtube.com/watch?v=bN3LXjigjIg. De ziekten die in verband gebracht worden met glyfosaat zijn: autisme, glutenintolerantie, darminfecties, schildklierkanker, leverkanker, blaaskanker, alvleesklierkanker, nierkanker, nierfalen, diabetes, obesitas, dementie, non-hodgkin-lymfoom.
Glyfosaat bindt metaal, vertelt Vrain, dat was ooit de eerste toepassing, voordat Monsanto het kocht en patenteerde als herbicide in 1968. Het was een 'descaling agent', gebruikt om pijpen van aankoeking te ontdoen. Bij het naspoelen van de pijpen kwam men erachter dat het middel alle planten doodde. Een nieuwe toepassing kwam in beeld, die van herbicide. Omdat glyfosaat letterlijk alles doodt, werden gewassen ontwikkeld die immuun waren voor glyfosaat, de Roundup Ready gewassen, of wel GMO-gewassen, Genetically Modified Organisms.
Glyfosaat bindt nog steeds metaal, onttrekt daarmee mineralen aan voedsel waarop het gespoten worden (een 'bushel' maïs, een eenheidsmaat voor graan in de VS, schijnt sinds de introductie van Roundup Ready maïs in 1996 twee pond minder te wegen, van 56lbs naar nu 54lbs, door onttrekking van mineralen door glyfosaat.). Dit zijn mineralen die mensen dus niet meer binnenkrijgen als ze gmo-voedsel eten.
De presentatie van Thierry Vrain is niet makkelijk, maar ik ken geen helderder verhaal over glyfosaat. En voor wie meer wil weten over de manipulaties van Monsanto, zie bijvoorbeeld de Australische documentaire, The Secret tactics Monsanto used to protect RoundUp, its star product, https://youtu.be/JszHrMZ7dx4. En er is veel meer. Zie ook: https://www.trouw.nl/groen/en-de-boer-hij-ademt-volop-glyfosaat-in~ae125122/.
Beste Dick, volgens mij klopt je reactie niet. Het moet zijn 90% van alle darmkankerpat zijn ouder dan 55. Als je naar de werkelijke incidentie cijfers kijkt dan zie het volgende: 50-54:707, 55-59: 1812, en 70-74:2579, 75-79:2325 Met andere woorden de piek ligt, ondanks de invoering van het screeningsprogramma (waar overigens ook kritiek op is zoals veel (ernstige) complicaties zoals 4 doden als gevolg van de screening). Daarnaast als je naar de link kijkt dan zie je een kleine groei die ook zomaar zou kunnen ontstaan door de toegenomen aandacht rond darmkanker.