Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Helmond laten zien wat stad en regio aan vers voedsel te bieden hebben. Duurzaam en gezond. Bizar en onverwacht. Stout en tegendraads. Alles om te proeven en te eten. Erover te praten en na te denken. Om te genieten en je te amuseren.

Duurzaam en lokaal
Met deze eerste editie, bestaande uit vijf festivals tegelijk, maakt VERS Brabant in één klap duidelijk waar het om gaat: onze voedselvoorziening van de toekomst. ‘Duurzaam’ en ‘lokaal’ zijn dan ook belangrijke elementen van elk festival. Iedere stad geeft daar een eigen invulling aan. Serieus, brutaal en met humor.

Vijf steden
Breda neemt je mee naar het besuikerde verleden, de zoete trots van de stad. Den Bosch legt juist het accent op het design, de vorm die ons voedsel bedoeld of onbedoeld aanneemt, zoals met food porn. Eindhoven viert de chilipeper in een ongeëvenaard Dutch Chili Fest. Helmond brengt een ode aan de cacao die er vroeger lang werd bewerkt. En Tilburg haalt alle boeren uit de omgeving de stad in voor een grote slentermarkt. Al deze activiteiten vinden plaats in de spoorzones van de vijf steden. Altijd al bron van vernieuwing, nu het schitterende decor van dit fresh food festival.

Drie foodtracks
In elke stad presenteert het festival zich langs drie lijnen of ‘foodtracks’. Een Food Market brengt lokale en regionale voedselproducenten bijeen om zich aan het publiek te presenteren. Op de markt kun je alles proeven en kopen. Elders op het terrein biedt de Food Academy je de gelegenheid om met anderen in gesprek te gaan over voeding en de voedselproductie van de toekomst. En in de Food Gallery vind je alle mogelijke artistieke uitingen van deze thema’s. Met deze drie lijnen belooft VERS Brabant overal een buitengewoon dynamisch evenement te worden.

Info
VERS Brabant vindt plaats in het weekeinde van 10 en 11 september 2016 en is vrij toegankelijk. Het festival wordt gelijktijdig gehouden in de spoorzones van Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Helmond. Kijk voor de precieze locaties en het festivalprogramma op de website. NS verzorgt speciaal vervoer van en naar de festivallocaties.

Organisatie
VERS is een initiatief van ZUIDLIJN, onderdeel van een reeks culturele events die de vijf Brabantse spoorzones verbinden. De lokale festival organisatoren zijn Qanvas (Tilburg), City of Imagineers (Breda), Bureau Zwaardvis (Eindhoven), De Cacaofabriek (Helmond) en De Conceptenbouwers (Den Bosch).
Dit artikel afdrukken