En wat vooral bleef hangen: vers schoongemaakt is'ie het lekkerst. Eindelijk echte weetjes waar je wat aan hebt, schreven mensen ons. Een stel vertelde ons dat ze naar de haringkraam gingen en de haringman testen op zijn kennis van haring. Er moeten de nodige haringmannen zijn, die het het gemerkt. Mensen willen weer vers schoongemaakte Hollandse Nieuwe!
Gisteren reed ik langs deze vishandel aan de Amsterdamse Straatweg in Utrecht, op nummer 116, tussen kapsalon Memet en Shoarmatent Harem. Hij heeft het echt helemaal begrepen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ja, en dan heb je er 120 gedaan in een uur? en dan verdien je er bruto mis 60 euro mee, en dan komt er een klant en die zegt: Nee die hoef ik niet want die liggen er al! ik wil vers!Haring zou dan misschien nog kunnen maar verder maken consumenten door teveel wensen (eisen) hun speciaalzaak zelf onmogelijk rendabel.
OK, als je doelbewust gecreëerd en met hulp van de media en staat gecultiveerd eetnationalisme als iets volkomen oprechts en eerlijks beschouwt, prima. Dan is het een roomblank product waar niets mis mee is. Toch moet je je dan nog afvragen waarom er toch flink extra voor betaald wordt. Bij eerlijkheid hoef je toch niets extra aan een leverancier te betalen?
De haring van Albert Heijn wordt net zo gerijpt als andere Hollandse Nieuwe. Alleen wort ie niet gekaakt. Dat blijkt ook niet nodig. De enzymen doen het ook als je haring ontkopt is.
En nergens ter wereld maken behandelt men haring zoals Nederlanders en Vlamingen (doen die het nog, ze deden het wel) dat doen in Schotland, Denemarken, Noorwegen en Nederland.
Hollandse Nieuwe is nou eens een product waar niks aan genept is.
"De vette haring waar alleen Hollanders een hoge prijs voor betalen (...) is een vette Noordzeeharing die zijn naam krijgt door de wijze van verwerken. "
Nee, hij heet zo omdat de Hollanders er een hoge prijs voor willen betalen, met een flinke seizoenspiek. Albert Heijn bewijst dat de manier van verwerken niet eens zo relevant is.
Houten tonnetjes, Scheveningse vrouwen in klederdracht, rood-wit-blauwe vlaggetjes, houten karren... het ligt er toch volkomen dik bovenop dat hier een mythe wordt geschapen? Het is Werther's Echte of Australian Chocolate, maar dan in de vis.
Het misverstand duikt weer op. Dat er Noorse haring is en Deense. En dat Hollandse Nieuwe geen Hollandse haring is maar buitenlandse.
Schotse vissers, Deense, Noorse en Nederlandse, vissen een paar weken in mei en/of juni op eender en dezelfde haring die rondhangt in de Noordzee. De vissers vissen in ongeveer hetzelfde gebied, de een fortuinlijk, de ander minder, maar het gaat telkens om dezelfde haring. De vette haring waar alleen Hollanders een hoge prijs voor betalen.
Hollandse Nieuwe is een vette Noordzeeharing die zijn naam krijgt door de wijze van verwerken.