Het fruit aan de bomen begint weer te groeien. Op de foto een baby-peertje zoals het er vanmorgen op het dakterras van de redactie bijhangt, of liever 'staat'. Jonge peertjes hangen nog niet. Het zijn vedergewichtjes, daarom steken ze hun kont trots rechtop in de lucht.

We eten deze maand appels die inmiddels al 8 maanden geleden van de bomen kwamen. Voor er ingenieuze koel- en begassingshuizen én daarop afgestemde appelrassen en plukmomenten werden uitgedokterd, werden appels op een koele plek op rekken bewaard. Hun kwaliteit liep achteruit, zodat wij consumenten uitkeken naar verse appels en peren in het najaar. Aan het eind van de winter keken we uit naar de aardbeien en frambozen, kersen en pruimen die daarna komen. Wij eten tegenwoordig het hele jaar appels en denken dat ze altijd vers zijn. Hoe zouden we ook beter moeten weten, als ze het hele jaar door zo perfect smaken en niet melig meer worden.

Er gaan vele verhalen de ronde. Moderne appels zouden in juni nog even goed zijn als in oktober toen ze van de boom kwamen. Oudere rassen zouden daar minder goed in zijn.Weet iemand hoe het bijvoorbeeld zit met de vitamientjes in appels? Blijven ze al die tijd even gezond?
Aardbeien, kersen, frambozen en pruimen, bijvoorbeeld, bewaar je hooguit een paar dagen. Hele volksstammen kopen die nooit omdat ze denken dat een appel goed genoeg is en zo makkelijk in je tas past.

Vraag aan meelezend 'Wageningen' en andere echte kenners: wordt het geen tijd voor de kreet 'Snoep verstandig, snoep seizoensfruit'?
Dit artikel afdrukken