We eten deze maand appels die inmiddels al 8 maanden geleden van de bomen kwamen. Voor er ingenieuze koel- en begassingshuizen én daarop afgestemde appelrassen en plukmomenten werden uitgedokterd, werden appels op een koele plek op rekken bewaard. Hun kwaliteit liep achteruit, zodat wij consumenten uitkeken naar verse appels en peren in het najaar. Aan het eind van de winter keken we uit naar de aardbeien en frambozen, kersen en pruimen die daarna komen. Wij eten tegenwoordig het hele jaar appels en denken dat ze altijd vers zijn. Hoe zouden we ook beter moeten weten, als ze het hele jaar door zo perfect smaken en niet melig meer worden.
Er gaan vele verhalen de ronde. Moderne appels zouden in juni nog even goed zijn als in oktober toen ze van de boom kwamen. Oudere rassen zouden daar minder goed in zijn.
Aardbeien, kersen, frambozen en pruimen, bijvoorbeeld, bewaar je hooguit een paar dagen. Hele volksstammen kopen die nooit omdat ze denken dat een appel goed genoeg is en zo makkelijk in je tas past.
Vraag aan meelezend 'Wageningen' en andere echte kenners: wordt het geen tijd voor de kreet 'Snoep verstandig, snoep seizoensfruit'?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Of men neemt gewoon seizoensfruit mee.. Handig in een bakje alvast gewassen. Zoals kersen en aardbeien... Heerlijk
Zo is het, Dick.
Al die angst in de wereld om vitaminenverlies...Wie daar bang voor is neemt gewoon twee appels en geen koekje die dag.
Now we're talkin' ... Maren, om het dan maar weer simpel te zeggen: een appel in mei is dus (bijna) even goed als een verse uit oktober? Als'ie tenminste maar high tech en goed gecontroleerd bewaard is.
Niet zo negatief, jongens...
Een GOED bewaarde appel wordt op het ideale tijdstip geplukt en in de bewaring fysiologisch stil gezet door de gassamenstelling (ultra laag zuurstof) en de temperatuur. In sommige gevallen wordt ook nog een ethyleenremmer gebruikt (SmartFresh) die het bewaarproces verder perfectioneert. De appel staat fysiologisch zo goed als stil en behoudt de gezonde stoffen prima. In suboptimale omstandigheden verbruikt de appel suiker om zijn processen aan de gang te houden.
Wel eens een Jazz gegeten? Die komt uit de bewaring en is ook nog eens 4 weken onderweg uit Nieuw Zeeland. Echt een smaaksensatie.
Helaas zijn veel appels niet optimaal geoogst en bewaard en met name op weg naar de consument kan er veel misgaan.
Ik zou wel eens willen weten wat het duurzaamheidsverschil is tussen een appel uit het Zuidelijk halfrond en eentje die bijna een jaar in de koelcel heeft gezeten.
Een GOED bewaarde Jonagold of Elstar is echt super.
Nick, wat er aan vitamine C in appelen en peren zit (5 mg per 100 g)zit dus vlak onder de schil. Voor een vitamine C bom kun je beter een bosje peterselie opeten (200mg).