In Nederland woeden de discussies over het al dan niet jagen op wilde zwijnen. Vermoedelijk uit angst voor de dierenbeweging besloot Minister Verburg onlangs tegen. Hier in de Hérault is het normaal. Er zijn er dan ook veel en ze eten - eikels, kastanjes, bessen, kruiden, grassen, plantenwortels, wormen, kevers - en leven er prima van.
We waren eergisteren de gelukkige ontvangers van een stuk wildzwijnrib, een ‘rack’. We kregen het van Yves Barcelo, druivenbouwer maar nu even in ruste. De oogst is binnen en vergist lustig tot wijn. Hij en zijn maten zijn op jacht. De wilde dieren hebben het niet makkelijk gedurende deze 2 weken van dagelijkse knalpartijen. Dat zou beter kunnen. Zoals een andere jager en bekende wijnmaker, Thierry Navarre, me wel eens zegt: vroeger was de jacht eerlijk, het dier had een kans. Nu gaan er teveel slimme en sterke beesten aan. Hij is gestopt met jagen in bendes en doet het nog slechts alleen.
Het was een groot beest geweest. Zo’n 175 kilo. Een meneer zwijn, een beer dus.
Twee Nederlandse vragen kwamen onmiddelijk boven:
- eten jullie dan ongecastreerde wilde beren? (die hebben toch berengeur?)
- hoe verwaarden jullie het dier eigenlijk?
Ja, beren eten ze. Berengeur komt maar zelden voor. Dat zeggen specialisten ook over Nederlandse eetvarkens. Er is alleen geen bewijs meer omdat de ballen er altijd af gaan. Daarmee is het statistische bewijs de afgelopen decennia in de vuilnisbak verdwenen. Misschien bieden wilde varkens wel een goed inzicht. Ik hoop trouwens dat de producenten die nu ongecastreerd werken ook hun statistieken bijhouden en gaan publiceren. Daar kan Wakker Dier dan weer van leren.
Verwaarden? Jazeker, alles want ze zijn niet gek. Wat ze zelf niet meer eten gaat naar de honden die ze mee helpen vangen. Zoals deze bovenkaak, een foto van januari dit jaar. Glad afgekloven door de jachthonden en zo gevonden in het gras.
De koteletten waren overigens heerlijk. Het is helderrrood vlees, met een smaak die niet naar varkens, maar naar net wat sterker smakend rund neigt. We aten ze gisteravond. Ik denk alleen dat het beter afgehangen moet worden (dat doen ze hier niet, net als de Argentijnen: slachten en kort daarna eten). Het dier was woensdag geschoten. Ik vond het vlees te vers - wellicht bovendien van een te oud dier - en daarom nét te taai.
Daarom gaat de rest in een 'daube', een stoofpot. Die zal geweldig zijn, weten we uit ervaring.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Over de eerlijke kansen waar Wouter vd Land het over heeft.
Waarom is 97% - was de steekproef correct?, hoewel ook mijn buik aangeeft dat het er veel zijn - van Nederland tegen jagen? Omdat mensen er geen enkel benul van hebben.
Het is hoogste tijd dat zich een jager bij onze schrijvers zou voegen. Die zou nl. uit kunnen leggen dat jacht niet gaat over knallen wat voor de loop komt of ervoor wordt gejaagd. Jagen is natuurbeheer. Net zoals snoeien dat is. Doel is het krijgen van een sterke populatie die in evenwicht is met z'n omgeving. Dat is een passie en een plezier. Maar is de tuinman dan een schurk?
Meteen toegegeven: er zijn - zeker in Zuidelijke landen - steeds meer stoere knallers. Die mogen best een knal voor hun kop hebben. Ik noemde ze vorige week 'voetbal-jagers'. Die doen aan een stoer mannen-tijdverdrijfje waarin het gaat alleen maar gaat om de grootste en de meeste.
We hebben hier in huis een geweitje van een ree. Het dier had een ernstige afwijking die het steeds maar voortzette bij haar nageslacht. De jager heeft er 8 maanden over gedaan om haar te schieten. En verder schoot hij niets. Het dier zorgde voor kreupele reeen.
Eugenetica? Ja. In die zin geen eerlijke kansen voor de de speling der natuur in dit kennelijk slimme beest dat maandenlang wist te ontkomen. Maar verder volstrekt eerlijke kansen: je schiet geen dieren die goed zijn en de populatie ten goede komen. Daar denk je niet eens aan.
De jagers die niet zo werken, die verdienen pek en veren. Dan kunnen ze daarna worden uitgezet voor een flink pak paintball.
P, heel veel. Ik kom woensdag met een complete update.
@Dick
Over zwijnen gesproken; Is er al nieuws over het berkie-leasen?
Je kunt ook azijn proberen. Of asem. Dat is lekkerder.
Vers ananassap doet dat ook, grondig.