In de Ondertussen van vrijdag 3 januari vallen mij deze berichten op:

- alle waarschuwingen ten spijt om frituurvet niet in het riool te kieperen na het bakken van oliebollen (RTL), leveren particulieren toch maar ongeveer de helft van hun frituurolie in. Voor professionele gebruikers ligt dat anders: hun afgewerkte frituurolie wordt opgehaald en verwerkt tot biobrandstof. Het gaat om 65.000 ton per jaar. Voor auto's en - binnenkort - vliegtuigen. Het Oost-Vlaamse familiebedrijf Quatra wist zich in 10 jaar te ontwikkelen tot de grootste in Europa op dat vlak. Het geheim? Een investering van €10 miljoen in een nieuwe fabriek, overname van het Nederlandse Rotie en vooral: de kleinschalige logistiek. Quatra haalt bij 70.000 frituristen, restaurants, fabrieken en grootkeukens het vet op. Wat ook helpt: de nieuwe biodieselrichtlijnen die sinds 1 januari van kracht zijn om de klimaatdoelstellingen te halen. En dat elektrisch rijden dan? Voorlopig ligt voor vrachtverkeer - op de weg en het water - en vliegtuigen biodiesel meer voor de hand (De Tijd). Onthoud echter wel dat vliegen op frituurvet volkomen flauwekul is (Foodlog), net als varen op vis trouwens.

- het wereldrecord katten-per-inwoner behoort zonder enige twijfel aan de Russen. Maar liefst 6 op de 10 Russen hebben tenminste 1 kat. Kattencafé's ontfermen zich over zwerfkatten. Kattenbrigades knippen kelderluiken open voor dakloze straatkatten. Er bestaan kattentheaters. De kat Mostik is de mascotte voor het controversiële megaproject van een brug naar de Krim.

Die kattenliefde valt te verklaren uit praktische overwegingen. Zwerfkatten houden de wijken rattenvrij. Huiskatten zijn goedkoper dan honden. En niet te vergeten: "In Rusland is het in de winter te koud om twee keer per dag met de hond te lopen" (Volkskrant).

- heibel bij de Gezondheidsraad. De directeur (met de titel 'algemeen secretaris') zou weinig van wetenschap snappen maar een efficiënte manager willen zijn. Een oordeel vellen op het onzekere gebied van gezondheid, wil de baas van de Raad geen dertig maanden maar veel korter laten duren. Minister Hugo de Jonge moet uitzoeken hoe het verder moet met een van onze meest eerbare instituten. De NRC heeft documenten in handen waaruit zou blijken dat medewerkers van de Raad zich geïntimideerd voelen.

Er gaat een brief rond onder boeren. Ze zouden opnieuw bedreigd worden door dierenactivisten (BoerenBusiness) en - om een tweede Boxtel te voorkomen - de aanval willen inzetten. Er gaan ook geluiden dat het nieuws geënsceneerd is; gesuggereerd wordt dat de brief uit boerenkringen komt. Het is ingewikkeld om nog te weten welk nieuws je kunt vertrouwen.
In de NRC een analyse van de aantrekkelijkheid van rechts-populisme op basis van een oud boek van Theodor Adorno - The Authoritarian Personality - van net na WO II. Het boek haalt de hitlijsten weer. Zou het toeval zijn? Volgens directeur Kim Putters van het Sociaal Cultureel Planbureau en vertrekkend DSM-baas Feike Sijbesma heeft Nederland een nieuwe sociaal contract nodig om weg te komen uit de negativiteit (Volkskrant).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken