Het bericht is kort maar intrigerend: slachter en levensmiddelenproducent Vion wil het vet in zijn vleeswaar vervangen door eiwit.
Volgens de vakbladen VMT en Vleesmagazine wil Vion nieuwe vetarme vleeswaren ontwikkelen waarin het vet wordt vervangen door eiwitten, zowel plantaardige als dierlijke. Omdat vet een belangrijke smaakversterker is, is de uitdaging om de vleeswaren niet smakeloos te laten worden.
Het boeiende van het bericht is dat Vion gaat samenwerken het NIZO, het Nederlands Instituut voor Zuivel Onderzoek. Bij de bereiding van kaas blijven eiwitten over. Die worden op dit moment onder meer gebruikt voor het opfokken van jongvee. Het bericht vermeldt niet of het doel van het project een betere verwaarding van zuivelrestproducten is. Dat is geen kritiek: het is een eerbaar doel in een land met zoveel koeien.
Het project zou nog een tweede eerbaar doel kunnen hebben. Eiwitten verzadigen beter bij een lagere calorieinname. Dat kan helpen om niet dik te worden. Ook dat doel vermeldt ook het oorspronkelijke bericht niet.
Het zou prachtig zijn als er goed smakende traditionele worsten op basis van melkresten gemaakt kunnen worden. Dat zorgt voor minder jonge beesten en minder melkpoeder, een product waarvoor boeren zich op dit moment in de schulden steken omdat ze denken dat ze alleen door productievergroting uit de schulden komen.
Melkboeren gaan in vleeswaar en gaan geld verdienen. Zou dat het nieuws zijn?
Op vleeswaar zitten goede marges. Op melkpoeder niet.
Dit artikel afdrukken
Het boeiende van het bericht is dat Vion gaat samenwerken het NIZO, het Nederlands Instituut voor Zuivel Onderzoek. Bij de bereiding van kaas blijven eiwitten over. Die worden op dit moment onder meer gebruikt voor het opfokken van jongvee. Het bericht vermeldt niet of het doel van het project een betere verwaarding van zuivelrestproducten is. Dat is geen kritiek: het is een eerbaar doel in een land met zoveel koeien.
Het project zou nog een tweede eerbaar doel kunnen hebben. Eiwitten verzadigen beter bij een lagere calorieinname. Dat kan helpen om niet dik te worden. Ook dat doel vermeldt ook het oorspronkelijke bericht niet.
Het zou prachtig zijn als er goed smakende traditionele worsten op basis van melkresten gemaakt kunnen worden. Dat zorgt voor minder jonge beesten en minder melkpoeder, een product waarvoor boeren zich op dit moment in de schulden steken omdat ze denken dat ze alleen door productievergroting uit de schulden komen.
Melkboeren gaan in vleeswaar en gaan geld verdienen. Zou dat het nieuws zijn?
Op vleeswaar zitten goede marges. Op melkpoeder niet.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
NIZO, een volledig privaat onderzoeksbedrijf in handen van de directie, laat zien dat het veel innovatiever en zakelijker is dan de door de staat overbetaalde instellingen WUR en TNO. VION heeft een heel verstandige keuze gemaakt om samen te gaan werken met NIZO aangezien, het inmiddels een van de belangrijkste R&D bedrijven op het gebied van eiwitten is in de wereld. *
Verder vind ik het aan te moedigen dat VION onconventionele stappen durft te gaan zetten, en gaat experimenteren met dit type hybride producten. Laten we gewoon afwachten wat deze samenwerking gaat opleveren, en niet gelijk kritsch zijn op iets waarvan we de uitkomst niet weten.
* op het gebied van (bewerkt) groente, fruit en fresh convenience -hier ook wel nieuwvers genoemd- is dat natuurlijk ons bedrijf TOP bv.
Hoho, dat suggereert de redactie van dit medium. Volgens Vion gaat het om een vetreductie.
Grappig allemaal, verreweg de meeste wei gaat als veevoer naar de varkens ! Maar het NIZO ziet het zwerk drijven. In de EU dreigt het aantal varkens af te nemen waardoor de zuivelfabrieken hun wei/weipoeder als veevoer slecht of niet meer voldoende kwijt kunnen. Best een lumineus idee van het NIZO om dan overtollig wei in vleesprducten te verwerken. Ik vraag me af of Vion in deze contact met het NIZO heeft gezocht. Het lijkt me eerder andersom. Het NIZO heeft Vion gevraagt of het ook mogelijk is om wei in vleesproducten te verwerken. Dat verklaar wellicht ook de vaagheden rondom het verwaarden van zuivelrestproducten. Markttechnisch is het interessant om (overtollige) wei in vleesproducten te verwerken.Voorkomt daling van de weipoederprijs. Maar of het "foodtechnisch" interessant is lijkt me een ander verhaal. En al helemaal wanneer er bij een QRcode vermeld wordt dat de vleeswaren met veevoer verrijkt zijn. Echt weer een staaltje van: "Hoe kunnen we de consument bedotten ".
als de wei in de worst gaat, krijg je minder jonge beesten en minder melkpoeder.
?????