Volgens de vakbladen VMT en Vleesmagazine wil Vion nieuwe vetarme vleeswaren ontwikkelen waarin het vet wordt vervangen door eiwitten, zowel plantaardige als dierlijke. Omdat vet een belangrijke smaakversterker is, is de uitdaging om de vleeswaren niet smakeloos te laten worden.

Het boeiende van het bericht is dat Vion gaat samenwerken het NIZO, het Nederlands Instituut voor Zuivel Onderzoek. Bij de bereiding van kaas blijven eiwitten over. Die worden op dit moment onder meer gebruikt voor het opfokken van jongvee. Het bericht vermeldt niet of het doel van het project een betere verwaarding van zuivelrestproducten is. Dat is geen kritiek: het is een eerbaar doel in een land met zoveel koeien.
Het project zou nog een tweede eerbaar doel kunnen hebben. Eiwitten verzadigen beter bij een lagere calorieinname. Dat kan helpen om niet dik te worden. Ook dat doel vermeldt ook het oorspronkelijke bericht niet.

Het zou prachtig zijn als er goed smakende traditionele worsten op basis van melkresten gemaakt kunnen worden. Dat zorgt voor minder jonge beesten en minder melkpoeder, een product waarvoor boeren zich op dit moment in de schulden steken omdat ze denken dat ze alleen door productievergroting uit de schulden komen.

Melkboeren gaan in vleeswaar en gaan geld verdienen. Zou dat het nieuws zijn?
Op vleeswaar zitten goede marges. Op melkpoeder niet.
Dit artikel afdrukken