'Het moet niet gekker worden' - dat schreef een trouwe lezer me gisteren naar aanleiding van een bericht in Meat & Meal: er zijn nu vlees en vis op de markt met extra prebiotica, een chique woord voor extra vezels. Die doen fabrikanten erin omdat ze zo goed zijn voor onze darmen en omdat andere fabrikanten ze juist weer uit hun voedingswaren hebben gehaald. Daardoor schijnen hele legers kinderen niet meer te kunnen poepen en functioneert hun darmflora niet meer naar behoren.

Honden en katten moeten hun vezels halen uit vlees. Goeie fabrikanten zorgen ervoor dat ze er genoeg van in de blikken en brokken stoppen. Maar wij zijn omnivoren. Wij kunnen ze uit groenten, granen en fruit halen. Als we juist nu een beetje minder, maar beter vlees willen eten, dan is dit inderdaad niet zo verstandig. Een uitvinding uit de tijd dat de bomen nog tot in de hemel groeiden.

En als het nou gaat om producten met maar een procent of 40-60% vlees? Dat kan ook. Ik proefde dit weekend surimi, gemaakt door het Franse Fleury Michon. Niet met krab-, maar met Langouste-smaak en -vorm. Helaas smaakt het nauwelijks anders dan de krab-versie. Dat moet beter kunnen met wat extra aromastoffen. En dan ... Ik sla aan het fantaseren.

Er zit maar 44% vis in. De rest zou zomaar opgevuld kunnen worden met een variant op blue Band Brood. Niet dat het het geval is, maar het zou dus vezelrijker en duurzamer kunnen worden gemaakt.
Vanuit een basispulp kunnen zo met aroma's en bijmengingen van gezonde en voor ons noodzakelijkestoffen heel veel verschillend en verschillend smakende producten worden gemaakt. Het zou een heel nieuwe manier van eten kunnen worden. In een keuze van 42 varianten met allemaal uitgekiende andere samenstellingen. Uiteraard moet je ze allemaal eten om alles binen te krijgen zoals de atuur het bedoeld had. Met aroma's lekker gemaakt voor een heel breed publiek, zodat iedereen vanzelf 'gezond' gaat eten'. Alles-in-1, met dat daardoorheen geblenderd iedere snipper vis die we per ongeluk bijvangen of anders zouden weggooien. Omdat we toch bezig zijn, bouwen we groenten natuurlijk ook meteen in. Gepimpt en wel, want dan zijn ze nog gezonder, cq. heb je er minder nodig.

Het worden heel andere voedingsproducten dan wat we tot nu toe kennen: fabrieken gaan de natuur heruitvinden en stoppen met het maken van alleen maar uitgeklede meuk. Je kunt het al snackend eten, overal waar je maar wilt. Een droom van gezond gemak.
Krijg je een 'unheimisch' gevoel bij zo'n toekomst? Waarom?





Dit artikel afdrukken