Kijk even of het klopt. Op NED 3, 20:25h.
Hier alvast een aardig voorbeeld van groengewassen vis uit ons archief
- MSC-makreel
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ook onder sociologen is dat een bekend verschijnsel: het wordt 'epidemie' genoemd. Omdat een paar mensen met hun gekte zo opvallen gaan er meer meedoen. Niet meedoen zou je verdacht maken, terwijl je in werkelijkheid helemaal niks te verbergen hebt en zelfs al decennia voorloopt. Wat erger is: de houding van waaruit die voorsprong voorkwam zou nu wel eens kunnen verdwijnen. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan en de verantwoordelijkheid je toch uit handen wordt genomen?
Dat is de doodenge trend die onder alle labelling hangt. Op een enkele dwaas na, zijn er weinigen die erbij stilstaan. De uitzending van de Keuringsdienst verdient geen schoonheidsprijs. Het bestrijden van die trend wel.
@Dick. Je laatste zin hierboven is tegenstrijdig. Gingen de Noren uiteindelijk niet overstag (zie makreel kwestie van vorig jaar) en sloten zijn zich tenslotte niet aan bij MSC omwille van de centen en hun marktaandeel?
Noren weten blijkbaar heel goed hun vis-rijkdom te beheren maar toch laten zij zich corrumperen door zo'n labeltje.
Ze zouden het goede voorbeeld kunnen geven door de kont tegen de krib te gooien. Laten ze het geld dat ze nu kwijt zijn voor het MSC keurmerk eens besteden om invloedrijke foodwriters uit te nodigen voor een informatief reisje zodat er over hun aloude groene visserij geschreven wordt en de consument zinnig wordt geinformeerd. Dat werkt beter lijkt mij dan dure reklame te kopen waar weinigen meer in geloven. Het gaat erom dat nep msc van terechte msc wordt onderscheiden want het oorspronkelijk idee voor msc is niet slecht - alleen zou het niet zo belachelijk duur moeten zijn vanwege de administratieve rompslomp.
Het is heel erg jammer dat er nu misbruik wordt gemaakt van MSC. Geld, geld, volg de geldstromen...
Marnix, er komen vast veel krabben op af. En andere vissen. Die worden daardoor misschien wel zo dominant in aantal dat de haringstand in gevaar komt. Dat is een bekend biologisch verschijnsel.
Moraal: laten we reëel blijven en zoveel mogelijk van de feiten uitgaan. Dan kunnen we de aarde zo inrichten als we dat willen. Dat is immers sowieso het doel van onze vreselijk en zelfs irritant dominante soort. We willen blauwvinnen, haring in de zee en op ons bord. Dan moeten we zo goed mogelijk zien te begrijpen hoe het werkt. We moeten zelfs begrijpen hoe we met de voortplanting van onze eigen soort om moeten gaan. Naarmate we rijker worden willen we immers meer dieren eten, zowel die van het land als die uit zee. Pas als we heel rijk worden (zoals ongeveer 1 miljard mensen op aarde dat zijn) neemt onze voortplantingsdrift weer af. Dat is ook zo'n bijzonder natuurverschijnsel. We zouden er wat aan moeten doen.
PS: gelukkig kunnen we aan die krabben ook wat doen! Net als aan die andere vissen. Noren schijnen daar tamelijk goed in te zijn. Die proberen dan ook goed te begrijpen wat er onder water gebeurt en hebben daar geen Greenpeace en MSC nodig. Integendeel.
Dick: als je dan niet alleen naar de haring kijkt, maar ook kijkt naar datgene dat leeft van de haringkuit, wellicht ook een soort die wij eten, zou dat bestand wel verbeteren als er niet gevist wordt op haring tijdens de kuit periode?
Maak je niet druk, Florine. De populaire pers is in het goede (?) gezelschap van organisaties als Greenpeace die met de feiten ook graag een loopje nemen om het publiek iets te laten vinden. Je ziet hier dat je met de werkelijke feiten de door jou zo gewenste - en terechte - beschermingsmaatregelen waarschijnlijk beter genomen kunt laten worden.
Een bioloog die liever buiten de discussie blijft mailde me zojuist dit: "Een haring produceert elk jaar tussen de 100 duizend en 300 duizend eitjes. Hooguit twee of drie kleintjes daarvan lukt het om volwassen en paairijp te worden. De North Atlantic Scandic Herring doet er ongeveer 7 jaar over om volwassen te worden, Noordzeeharing 3 jaar, soms lukt het in 2.
Mensen en zelfs groene columnisten denken over haring als over mensen. Twee mensen die samen geen twee kinderen produceren ontvolken de aarde op den duur. Bij vissen werkt dat echt heel anders, maar leg het de massa maar eens uit."