image

Net terug van vakantie? Flink gesmeerd met factor 20, een pet op en T-shirt aangehouden op het strand? Pech, want je hoorde het te laat: de zon is WEL goed.

Voor de essentiële stof vitamine D zijn we afhankelijk van de zon, die onze huid aanzet tot de aanmaak daarvan. Vitamine D helpt kankers voorkomen.
Huidartsen zijn inmiddels van mening dat het antizonbeleid is doorgeschoten. Met regelmaat en zonder overdrijven in de zon, is aan te bevelen.

Dit 'nieuws' kende ik al wat langer. Toen nog 'dwars' geheten wetenschappers maakten me er regelmatig op attent dat er een volstrekt doorgeschoten zonnehetze zou bestaan. Doorgeschoten, want zelfs slecht voor onze gezondheid. Geen zon en binnen zitten zouden zelfs wel eens deels verantwoordelijk kunnen zijn voor de toename van kankergevallen.

Nu mag het dus gezegd worden.

Verontrustend is de communicatie over dergelijke waarheden. Hele volkstammen zijn felle factor-20 believers geworden. Nu moeten ze daar vanaf.

Hoe zorg je ervoor dat 'men' nog iets wil aannemen als je eerst A en daarna vrijwel het tegengestelde niet-A als waarheid de wereld in slingert?

Mijn stelling: de schijnbare verwetenschappelijking van de communicatie over voedingsstoffen wakkert het wantrouwen tegen voedingswetenschappelijke waarheden verder aan.

Nog even en het zal iedereen worst wezen. Dan kopen we gewoon wat een fabrikant op het pakje beweert. Daar staat nl. wat we willen horen. En met de Van Dale en het wetboek in de hand zal daar staan wat er niet staat. Alleen maar wat we denken.

Wanneer leren we wat minder absoluut communiceren over wetenschap die ons nogal aangaat?
Dit artikel afdrukken