![image](/images/uploads/sprot.jpg)
De Foodlogredactie krijgt een Belgisch vakblad voor de visdetailhandel toegestuurd met daarin een verhaal over gerookte sprot. Die is onlangs uitgeroepen tot West Vlaams streekproduct. Sprot is geen typisch Vlaams visje, maar volgens een visroker, aan het woord in het blad Visaktua, is zijn wijze van roken dat wel; typisch Vlaams. Hij rookt ze ‘koud’. Dat wil zeggen, bij een temperatuur van rond de 20 graden. ‘Overal elders wordt sprot warm gerookt’, zegt de Belg.
Het zullen ongetwijfeld geweldige sprotjes zijn, maar er is niks streekeigens aan. Het gebeurt in Nederland ook, koud roken. Op het plaatje bosjes koudgerookte sprot van Gebroeders De Boer uit Monnickendam. Wat is dat toch, die hang naar het streekeigene, zo sterk dat men er een potje om gaat liegen?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik ben in, wel viseter, neem wel sprot uit R'dam mee . Maar blind.. neh joh.. ;-)
Vlgs mij moeten we ze meenemen in de a.s. proeverij, om te kijken welke streekser, lekkerder en blind herkenbaar zijn ;-)
Tuurlijk wel.
De titel van het artikel is dan ook: "Sprot een streekproduct ???" inclusief de drie vraagtekens.
Verwee en Waty hebben wel een punt: wie rookt er nog sprot koud, maar dan op commerciële basis? Zij vertelden mij ook over de man van Monickendam, maar dat is bij wijze van spreken achterkeukenindustrie. Daar kunnen de lezers van Visaktua niet eens wat gaan bestellen, want die man kan dat soort bestelling niet aan.
Dus hebben zij grotendeels gelijk: ze staan alleen, en ze varen er wel bij.
Verder kan ik alleen maar oproepen om de sprotconsumptie in nederland te doen herrijzen. Bij ons zijn er afficionadi te over.
N.T. is de ondertekening. Nee toch?!
Opvallend verder dat de concurrerende firma Alloo zijn sprot niet als streekgerookt presenteerd op zijn site.