Op het randje vandaag, een lijstje van fooddtrends vanuit de Belgische visie. Wat staat daar bovenaan: jawel Vlees wordt weer hip!
Heerlijk die foodtrendwachers.

Vlees wordt weer hip. Familierecepten belanden in de bovenste schuif. En we vissen massaal vergeten groenten op. Foodtrendwatchers (ze bestaan) zijn het erover eens: 2010 wordt het jaar van de vintage food.

1) Pastinaak of rode bieten op je bord? De vergeten groenten waren al aan een opmars bezig, in 2010 veroveren ze de culinaire wereld helemaal. Koks volgen ook meer dan ooit de seizoenen.

2) Eenvoudige kost met als hoofdingrediënt de aardappel. Niemand zal er in 2010 om lachen. Traditionele gerechten en familierecepten hebben het voor het zeggen.

3) Toprestaurants houden meer dan ooit de underground van het foodleven in de gaten. Want nieuwe ontwikkelingen beginnen vaak niet aan de top, maar op straat. Topchefs pikken de trends op en geven er hun eigen draai aan.

4) Food wordt een fashion statement. Wat je (niet) eet, bepaalt wat je (niet) bent.5) Vlees is weer hip. Maar dan wel duurzaam vlees van gelukkige beesten. In 2010 komt het ook niet dagelijks op ons bord. Enkele vleesloze dagen per week zijn geen uitzondering meer.

6) We zullen ook ethisch eten. We letten op de afkomst van het voedsel, houden rekening met fairtrade en denken aan onze gezondheid.

7) Supermarkten stappen mee in het groene verhaal. In 2010 ben je niet hip als je niet groen eet. De supermarkten en voedselfabrikanten zijn druk in de weer om aan deze nieuwe groene vraag te kunnen voldoen.

8) We blijven liever thuis en maken zelf ons potje klaar. Afhaalrestaurants, traiteurs en kwaliteitsslagers zullen gouden zaken doen.

9) Ook in 2010 zullen we tijd te kort hebben. Daarom is er de neofastfood: de gezonde, luxueuze snelle hap.

10) Terug naar de natuur! Picknicken op een boot, midwinterbarbecue of een kookeiland in de tuin geeft ons de rust waar we zo naar snakken.

bron: zita.be
Dit artikel afdrukken