Maar ja, vlees is fout, zeggen de milieumensen. 1 kilootje rund van uitgemolken koe kost net zoveel CO2 uitstoot als een ritje van een kilometer of 45. Of dat in korte (die van gras dat tot stront en daarna weer tot gras wordt) - en dus neutrale - cyclus zit of in de lange (die van de boer die met de auto komt melken en een generator op diesel heeft staan) vertelt het berichtje niet, maar we moeten geloven dat het ernstig is.
Nou weet je het weer, je mag geen gezonde chips eten. Dat is ongezond voor het milieu.
Ik hoorde al dat de Partij van de Dieren overweegt ze in Nederland te verbieden. Dom, want chips leveren een godsvermogen op. Eet geen worstjes meer, maar chips - tis gewoon een nieuwe productvorm - en je bent een eind verder. Dat past bovendien helemaal bij de gemakstrend, want wie kan er nou nog een stukje vlees bakken? En er is nog iets dat je moet weten.
Gisteren was ik op een door de Nederlandse overheid gefinancierd feestje. Ruim baan voor ossenworst bij de borrel. Ik vroeg de aanwezigen of ze wisten waarom je tegenwoordig overal 'rode rauwe gemalen vleeswaar' ziet. Nee, dat wisten ze niet. Ik heb het hier wel eens uitgelegd: omdat we tegenwoordig de hele voorkant van de koe als zelf klaar te maken vlees links laten liggen. Daar moet dus wel wat mee gebeuren. Als vleeswaar wordt er verrassend weinig voor al die 'biefstukworsten' gevraagd. Daar moet dus meer uitgehaald kunnen worden. En dat kan. Dus.
Er moet wat van die extra centen terug naar de dieren, vooral die uit de korte CO2 keten. Zolang we echte biefstuk eten - die komt van de achterkant van de koe - blijken zulke chips een gouden dierwelzijnsvondst. Of niet soms?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een paar nuances. Er is geen rund (of n'importe welk ruftend zoogdier dan ook) dat CO2 uitstoot. Wel CH4, ook wel methaangas genoemd. CH4 is veel 'slechter' qua emissies, ongeveer 20 keer indien vergeleken met CO2, vandaar de 'manke' vergelijking met CO2 uitstotende dingen, zoals auto's. Een ander probleem is het berekenen van netto emissies. Want 1 kg soja uit het regenwoud (waar dus bomen voor gekapt zijn) weegt qua netto emissies veel zwaarder dan 1 kg soja van een geconverteerd weiland (waar dus eerst runderen op stonden).
Over voor- en achtervoeten: In algemene zin is het juist dat we (door tijdgebrek ?) minder stoven. Maar bijvoorbeeld door het voorgaren van (rund)vlees, kan er wel degelijk mals voorvlees worden aangeboden aan de consument. Ook is het zo dat het voorvlees van jonge vleesrunderen, dat bovendien nog gerijpt is, veel malser is dan het vlees van een 12 jaar oude melkkoe. Door het veranderende eetpatroon van opkomende economiën, zullen de luxe delen (ossenhaas, dunne en dikke lende, ribeye) schaarser worden en dat zal de prijs verder doen stijgen. En de consument verder verleiden om toch maar voorvlees te gaan kopen........
Martin, dat staat hier verspreid in verschillende commentaartjes. Ik schreef er nooit een hoofdtekst over. Om het heel kort te zeggen: de voorkant van de koe stoof je vooral. Dat doen we niet meer. We willen gauw biefstuk bakken. we komen nu dus billen tekort en houden voorkanten over. Net als bij kip: poten en andere delen (75% van het dier!!!!) is niet populair, want we willen alleen de borsten.
Daarom is is die rauwe rode vleeswaar zo betaalbaar. Het moet weg.
In het bericht staat:
"Ik heb het hier wel eens uitgelegd: omdat we tegenwoordig de hele voorkant van de koe als zelf klaar te maken vlees links laten liggen. "
Graag zou ik het stuk waarnaar gerefereerd wordt eens lezen, maar kan het niet vinden op deze site. Zou je me er naartoe kunnen wijzen?
Met vr. gr,
Martin
Maak dan gewoon Beef Jerky. Dat is tenminste echt gezond, en daar hoeven ze ook geen MRM/MSM voor te gebruiken.
Hans, inderdaad, die blauwe zakjes zout, mag wat mij betreft ook terug, nu wordt er denk ik - ik zou dat wel eens willen zien/weten - een zoutoplossing over gesprayed, waardoor alles egaal te zout is, je hebt gelijk! En we hebben nu geen keuze.