Een Engels bedrijf dat zo goed is dat ook Jamie Oliver er maaltijden voor maakt met diervriendelijk vlees, komt binnenkort met chips gemaakt van vlees. Ze schijnen veel gezonder te zijn dan gewone chips omdat ze minder dan de helft aan vet bevatten. Omdat ze bovendien heel wat meer eiwitten bevatten, zullen waarschijnlijk ook nog een beter vullen, zo leerden we hier niet alleen van dr. Frank maar van alle dieetdeskundigen die deze site bezoeken.
Maar ja, vlees is fout, zeggen de milieumensen. 1 kilootje rund van uitgemolken koe kost net zoveel CO2 uitstoot als een ritje van een kilometer of 45. Of dat in korte (die van gras dat tot stront en daarna weer tot gras wordt) - en dus neutrale - cyclus zit of in de lange (die van de boer die met de auto komt melken en een generator op diesel heeft staan) vertelt het berichtje niet, maar we moeten geloven dat het ernstig is.
Nou weet je het weer, je mag geen gezonde chips eten. Dat is ongezond voor het milieu.

Ik hoorde al dat de Partij van de Dieren overweegt ze in Nederland te verbieden. Dom, want chips leveren een godsvermogen op. Eet geen worstjes meer, maar chips - tis gewoon een nieuwe productvorm - en je bent een eind verder. Dat past bovendien helemaal bij de gemakstrend, want wie kan er nou nog een stukje vlees bakken? En er is nog iets dat je moet weten.
Gisteren was ik op een door de Nederlandse overheid gefinancierd feestje. Ruim baan voor ossenworst bij de borrel. Ik vroeg de aanwezigen of ze wisten waarom je tegenwoordig overal 'rode rauwe gemalen vleeswaar' ziet. Nee, dat wisten ze niet. Ik heb het hier wel eens uitgelegd: omdat we tegenwoordig de hele voorkant van de koe als zelf klaar te maken vlees links laten liggen. Daar moet dus wel wat mee gebeuren. Als vleeswaar wordt er verrassend weinig voor al die 'biefstukworsten' gevraagd. Daar moet dus meer uitgehaald kunnen worden. En dat kan. Dus.

Er moet wat van die extra centen terug naar de dieren, vooral die uit de korte CO2 keten. Zolang we echte biefstuk eten - die komt van de achterkant van de koe - blijken zulke chips een gouden dierwelzijnsvondst. Of niet soms?
Dit artikel afdrukken