Ondanks de toenemende kritiek van dierenwelzijns- en milieuorganisaties op de vleesconsumptie, is het vleesverbruik in Nederland in 2009 met 1,7 kilo gestegen.
Het vleesverbruik kwam uit op 86,6 kilo per hoofd van de bevolking. In 2008 was dat nog 84,9 kilo.Dit blijkt uit de donderdag door de PVE gepresenteerde cijfers over vleesverbruik in Nederland.Het vleesverbruik is overigens niet hetzelfde als de vleesconsumptie. De consumptie is de hoeveelheid die daadwerkelijk in de vorm van vlees en vleeswaren gegeten wordt. Die bedraagt ongeveer de helft van het verbruik op basis van karkasgewicht (gewicht met been).
Varken en kip
De toename van het vleesverbruik is te danken aan het grotere verbruik van varkensvlees en pluimveevlees (kip, kalkoen etc.). Het verbruik van varkensvlees steeg met 1,1 kilo, het verbruik van kippenvlees met 500 gram. Het hogere vleesverbruik is onder meer te danken aan de diverse stuntacties met varkens- en kippenvlees, afgelopen jaar. Het verbruik van rund- en kalfsvlees bleef met 19,2 kilo per hoofd van de bevolking gelijk.
Productie
De productie van varkensvlees uit slachtingen daalde vorig jaar licht. Werd er in 2008 nog 1.306 duizend ton geproduceerd, vorig jaar was dat 1.305 duizend ton. De rundvleesproductie kwam uit op 177.000 ton. Dit is 18.000 ton meer dan in 2008. De kalfsvleesproductie steeg licht: van 228.000 naar 229.000 ton. De export van kalfsvlees bleef met bijna 200.000 ton nagenoeg gelijk. Ook werd er vorig jaar iets minder varkensvlees geëxporteerd.
bron: vleesmagazine
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Schandalig,
Zelfs nu de meest argeloze consument niet meer ontkomt aan de bezwaren die er aan de veeteelt kleven door talloze akties van verschillende milieu en dierwelzijnsorganisaties, documentaires en politieke debatten, toch is men ziende blind en wil de consument niets veranderen aan wat er op zijn bordje komt.
In de kop "Nederland eet meer vlees" maar in het artikel "vleesverbruik is overigens niet hetzelfde als de vleesconsumptie".
Dus misschien hebben we (wij, Nederlanders) wel helemaal niet meer vlees gegeten. Maar bv meer vlees weggegooid, meer botten aan onze honden gegeven. Meer, tja waar kan je vlees nog meer voor gebruiken dan om het op te eten (de geneugten des vleses).
Overigens, waar het vleesmagazine schrijft "Het hogere vleesverbruik is (...) te danken aan..." zijn de woorden "te wijten aan" m.i. meer op hun plaats.