De vroege mens haalde alles uit de natuur. Een duidelijk onderscheid tussen voeding en geneesmiddel werd niet gemaakt. Hij wist wat hij moest eten bij hoofdpijn en wat de honger kon stillen.

Toxiciteit
De differentiatie die de moderne mens tegenwoordig heeft aangebracht, maakt dat we de categorieën voeding en geneesmiddelen in verschillende wetgeving hebben ondergebracht. Ook zien wij giftige stoffen als een aparte klasse verbindingen.

Nu we steeds meer begrijpen van de werking van stoffen, zien we in dat deze stoffen in werkelijkheid zeer slecht zijn te onderscheiden. Zo zijn in de voeding stoffen te identificeren die sterke fysiologische effecten teweegbrengen. Voedingscomponenten werken echter veelal minder selectief dan geneesmiddelen. De aard van de effecten van voedingscomponenten zouden toxicologen beschrijven als licht beschadigend. Deze toxische respons leidt tot aanpassing van beschermende systemen in de cel.
Geneesmiddelen zijn juist selectief toxisch. De effecten zijn daarom sterker dan van voeding.

De lezing
Het Wagenings Natuurwetenschappelijk Gezelschap organiseert op dinsdag 5 januari een lezing door Aalt Bast. Bast is hoogleraar Humane Toxicologie in Maastricht waar hij onderzoek doet op het snijvlak tussen voeding en geneesmiddelen.

De lezing begint om 19.45 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. De lezing vindt plaats in het Forumgebouw op de Wageningse Campus (gebouw 102, Droevendaalsesteeg 2, zaal C222, 2e verdieping).

Fotocredits: 'Toxic - Fête foraine', stephane martin
Dit artikel afdrukken