Science Café Nijmegen organiseert dinsdag 24 maart 2009 een avond over voeding en gezondheid.
Gezonde voeding vormt de basis voor een goede gezondheid. De richtlijnen voor een gezonde voeding, opgesteld door de gezondheidsraad, zijn gebaseerd op een gevarieerd eetpatroon volgens de 'schijf van vijf'. Voldoende beweging en niet te veel eten behoren ook tot de adviezen. Onze gezondheidsproblemen worden vaker veroorzaakt door een teveel dan door een tekort aan voeding. Te veel zout, suiker, verzadigde vetten en te calorierijk. Voor mensen met overgewicht is lijnen dan ook een must. Vaak gaat lijnen gepaard met lijden. De vraag is dan ook of we gezonde voeding lekker(der) kunnen maken. Een andere benadering om de gezondheidsrisico's van overgewicht te verkleinen, is te zoeken naar een manier om overtollige vetreserves minder gevaarlijk te maken. Het Science Café Nijmegen besteedt op dinsdag 24 maart een avond aan deze thema's. Hoogleraar Moleculaire Smaak Wetenschap Gerrit Smit (WUR, Unilever) zal ingaan op de stelling dat gezonde voeding ook lekker kan zijn; hoogleraar Voeding en Farmacologie Renger Witkamp (WUR, TNO) zal de nieuwste inzicht presenteren over het verkleinen van het vet gevaar. Een bekende volkswijsheid zegt dat alles waar 'te' voor staat niet goed is (inderdaad, behalve bij tevreden). Deze simpele vuistregel is zonder meer van toepassing op ons voedingspatroon. Door een overdaad aan voeding, eten we meer dan dat we nodig hebben en dit resulteert uiteindelijk in een verhoging van bepaalde gezondheidsrisico's. Een teveel aan zout verhoogt de kans op een te hoge bloeddruk, een teveel aan verzadigde vetten kan leiden tot hart- en vaatziekten en een teveel aan calorieën veroorzaakt overgewicht. Overgewicht kan bijvoorbeeld leiden tot diabetes.
Tegenwoordig ligt de verantwoordelijkheid voor de gezondheidsrisico´s niet meer alleen bij de consument. De laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat voedingsmiddelenproducenten een belangrijke maatschappelijke taak hebben om producten aan te bieden die passen in een verantwoord dieet. Dit betekent producten met minder zout, suiker en vet en producten die gezondere ingrediënten bevatten. Wetenschappelijke inzichten in smaakperceptie zijn noodzakelijk om gezondere producten net zo lekker te maken als de oorspronkelijk producten; hierin ligt volgens Gerrit Smit de uitdaging van de moleculaire smaak wetenschap. De onderzoekslijn die gevolgd wordt door Renger Witkamp is complementair aan het onderzoek van Smit. Hij onderzoekt de mogelijkheden om de overtollige vetreserves van dikke mensen minder gevaarlijk te maken. Het gaat dan vooral om het buikvet, dat een soort chronisch ontstekingsproces aanjaagt. Bij dit onderzoek draait het om de combinatie van farmacologie,
systeembiologie en ontstekingsonderzoek, waardoor het 'slechte' vetweefsel zijn geheimen prijsgeeft. Met die kennis wordt het hopelijk mogelijk om via voeding de ontstekingsprikkel van vetweefsel af te zwakken. Dit zou betekenen dat overgewicht tot minder ziekte leidt.


De Science Café avond in Ierse pub the Shamrock (aan de Smetiusstraat 17 te Nijmegen) wordt geleid door Paul Voestermans. De aanvang is om 20.00
uur, maar vanaf 19.30 uur is er al live muziek van het Pieter van Engelen Kwartet. De entree is gratis. Meer info vind je op www.sciencecafenijmegen.nl.

Dit artikel afdrukken