In Frankrijk, waar de gratis app 2 jaar geleden gelanceerd werd, zijn er al 9 miljoen gebruikers. Dat is best opvallend in het land dat aan de wieg staat van de Nutri-Score én het SIGA-logo. Die beide logo's baseren zich op een wetenschappelijke onderbouwing. Bij Yuka is dat onduidelijk: "waar Yuka zijn oordelen op fundeert", schreef Foodlog al, "is niet bekend. Enige wetenschappelijke onderbouwing lijkt te ontbreken."
Grote voedingsbedrijven als Unilever en Nestlé laten zich daardoor niet weerhouden en zeggen "bij de ontwikkeling van producten rekening te houden met de criteria van de app," aldus RetailDetail. Ook kleinere bedrijven en supermarkten zouden aan het herformuleren slaan omdat hun producten slecht scoren in Yuka.
Tot afgrijzen van de critici, onder wie bijvoorbeeld toxicologe Vera Rogiers. "Ik vind het vreselijk dom dat bedrijven hun producten aanpassen onder druk van deze app. Zulke apps maken een veel te simpele voorstelling van complexe wetenschap, en dan nog op basis van verkeerde informatie," zegt Rogiers in De Tijd.
Zo zou de app alleen naar de aanwezigheid van bepaalde ingrediënten kijken, zonder rekening te houden met de mate van blootstelling. "Ze noemen bepaalde stoffen in zonnecrème schadelijk. Maar om schadelijk te zijn, moet je een hele koffer vol zonnecrème op je lichaam smeren."
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ook Yuka laat van zich horen: geen nitriet zouten meer in voedsel.
Midi-Libre:
'Foodwatch, l'application Yuka et la Ligue contre le cancer ont annoncé mercredi 20 novembre le lancement d'une pétition pour demander l'interdiction des sels de nitrites dans l'alimentation du fait de leur rôle dans l'apparition de certains cancers digestifs.'
(Foodwatch, de Yuka-app en de Ligue kondigen op woensdag 20 november de lancering aan van een petitie om een verbod op nitrietzouten in voedsel te eisen vanwege hun rol in de ontwikkeling van bepaalde kankers in de spijsvertering.)
#11, dan toch even scherp Arnold: hoe kun je zeggen dat je onbegrepen bent als je alleen maar suggereert iets te weten - en dat zelfs na inmiddels jaren vragen. Wie kaatst, kan dan de bal verwachten.
Voordat Yuka populair werd, waren het vooral de consumenten organisaties als '60 Millions de Consumateurs, Quoi Choisir, Stiftung Warentest, Ökotest' die maandelijks met onderzoeksresultaten de consument proberen betere keuzes te laten maken. Ook daar zie je dat producten er een volgende keer soms beter vanaf komen, een enkele keer wordt de fabrikant benaderd om een product z.s.m. aan te passen of uit de handel te halen alvorens de voedselveiligheidsinstantie te informeren. Wel minder producten, maar veel gedetailleerder resultaten, met name over nutriënten en vreemde stoffen die niet op het etiket vermeld worden.
Arnold (#11), ik vraag het maar weer eens: Waar komt dat citaat over 85% van ons ziek en zeer vandaan? Je verwerkt deze stelling nogal vaak in je reacties en ik ben zo benieuwd naar de context.
Dick voldeed aan een of twee van jou genoemde voorwaarden toen jij op mijn reactie reageerde in #5 .
Hoe moeilijk wil ik het hebben?
Als je dingen niet begrijpt gaat het niet aan iemand zo neer te zetten.
Waarschijnlijk is het voor velen veel te moeilijk want ook hier lees ik niet de essentiële voorwaarden voor gezonde voedsel. Voedsel is voeden nietwaar en daar lees ik ook hier nu weer niets over.
Gaan we dan niet voorbij aan de essentie van voedsel?
En die essentie is voor het grootste deel bepalend voor de kwaliteit van ons voedsel.
De meeste ziekten en kwalen zijn te koppelen aan verschillende voedingstoffen.
Zo moeilijk is het voor velen.
Een aanhaling van een wetenschappelijk rapport. "85% hetgeen ons overkomt aan ziek en zeer, tot chronische aandoeningen aan toe, zijn voedsel gerelateerd. De onbalans aan voedingstoffen zorgen ervoor dat onze organen in stress geraken en maken ons lichaam ziek".
Maar ja als je dat niet accepteert houd het op en dat bedoel ik.