Dat dachten we tenminste, want het blijkt niet waar.
Amerikanen maken graag alles dood. Vlees en groenten moeten worden gewassen in chloorwater, want er mag niets blijven leven. Ze zijn als de dood voor kleine beestjes, goede en slechte. Dus misschien zit er wat overdrijving in. Een ander cultureel perspectief. Misschien moet je dat in je achterhoofd meenemen als je leest hoe de NYT diepvriesmaaltijden testte en constateerde dat de verhittingsvoorschriften op de verpakking leidden tot een verbrandde buitenkant en een nog steeds voedselonveilige kerntemperatuur. Tot vol vermaak valt vervolgens te constateren dat die voorschriften ook nog eens onder de wettelijke vereisten liggen.
Niettemin laat het artikel ook zien waar de schoen wringt. Sinds de jaren '60 van de vorige eeuw kostten ingrediënten vrijwel niks meer. Dat is het gevolg van de massale landbouw en enorme rendementen die we hebben weten te realiseren. Nu de rest van de wereld ook zijn deel wil, raken wij in de problemen. Ze zijn met vier keer zoveel als wij Westerlingen zodat er te weinig eten komt. Sinds een aantal jaren stijgen daarom de prijzen van landbouwproducten weer. De economische crisis maakt dat de prijzen laag moeten blijven, anders wordt er minder verkocht wordt. De prijsstijgingen kunnen onvoldoende worden doorberekend. En daarom moet er voor het eerst in de na-oorlogse tijd in het Westen bespaard worden op de verwerking.
Nou heb ik ooit begrepen dat de inkoop van grote voedingsmiddelen concerns minder dan 2% van de consumentenprijs bedraagt. Verdubbelen de prijzen, dan is er dus nog altijd meer dan 96% over om op te bezuinigen. Dat is een astronomisch veelvoud van de voedingswaarde die erin zit!
Veel van wat je betaalt, gaat op aan logistiek. Het gemiddelde soepballetje reist een dikke 25.000 km voor het in je opwarmpannetje of magnetron beland. Veel gaat op aan reclame en prijsafspraken met supermarkten. Veel gaat op aan research. Heel veel gaat op aan 'management'. Hoeveel gaat er eigenlijk op aan het echte maken van eten? Misschien is het ook wel verrassend weinig, maar is het weer wel verrassend dat nou juist daar het eerst op bezuinigd wordt.
Het geeft in ieder geval te denken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nou van die 'overkant' met de beste stekken om op geep te vissen, Walcheren dus.
Willem@
Ik weet niet waar je woont, dus wat je schrijft zo zijn. 'Overkant' ? Aan welke kant sta je ?
Op deze Belgische site ( http://www.smulweb.nl/1121130/koken/recept/Geep--meivis--sneppe--geparfumeerd-met-knoflooker ) vindt je een recept voor geep ook meivis genaamd. En er zijn er zo ontelbare. Dito in boeken over zeevissen.
Vanuit het Brusselse, altijd al een beetje taaldominant naar Vlaanderen, realiseert men zich mogelijk niet, dat zelfs binnen streekdialecten er verschil in benoeming kan zijn.
En graten ? Ik geef Dick & Nick maar gelijk. Er is geen graatvriendelijker vis dan de meivis of geep. Tenminste als je hem minutieus door je butler laat fileren met een pincet. Ik zal, als ik deze week nog in Breskens kom, er nog kopen, en eens een opengewerkte gebakken moot van zeer dichtbij macro fotograferen en een link plaatsen… Dan weet je, wie hem echt puur natuur op zijn bord had.....
Hoofdstuk geep/meivis voor mij verder gesloten
@ Guillaume: ik hoor mensen eigenlijk nooit spreken over meivis als men het over geep heeft en dat terwijl ik toch van de 'overkant' kom. Heb ook nog erg weinig geepvissers zien staan de afgelopen tijd, makreel werd al wel gevangen.
Guillaume, goede punten, maar vanuit een nihilistisch perspectief. Daar moet ik te veel tijd voor vrij maken om diep op in te gaan. Heb ik niet, althans heb ik er nu niet voor over.
Wil je zeker al graag gelijk geven dat het gaat om veel meer dan kwekers en boeren. I stand corrected!
Peter Jens@
1. noem eens een certificering of gezondheidsbeleid, dat op werkelijk democratische wijze wel dan niet tot stand gekomen is. het rookverbod ? fluoridering van het drinkwater ?
2. de institutionalisering van kwaliteit dmv van certificering is geen ethische of altruïstische poging om de burger van dienst te zijn; het is net als Fairtrade een gat in de markt om een graantje mee te pikken. certificering kost altijd geld en werkt prijsverhogend, en biedt hooguit meer werk aan werkloze academici uit Wageningen op een subdepartement van LNV.
3. hoe kom je erbij dat 'biologisch' extra zorg en aandacht garandeert. als het hele voedingstraject 'zuiver' werd gehouden, dan zou juist die extra zorg en aandacht terecht moeten komen voor producten die op verantwoorde wijze positief gemanipuleerd worden. jij wilt een duur etiket hangen aan wat pre-industrieel 'normaal' was, en gaat van een concept uit, dat meer ideologisch dan rationeel is.
het is als met de topkoks, die biologisch koken. daar kwaakt iedereen in bewondering over, maar zelfs Foodlog staat niet stil bij de 'echte koks'(*), die op meesterlijke biochemische wijze met ingrediënten spelen, om met povere natuurlijke onderdelen een verfijnd gamma van smaak, geur en kleur in werkelijk massale hoeveelheden te creëren, waar ze dagelijks miljoenen 'gasten' via de supers mee van dienst zijn. Van namaakvlees tot gekleurd vruchtensap.. van frikadel tot snoep.. van nepkaas om te gratineren tot kunstplakwerk met collageen.
(*)
wie zijn die koks; door wie worden ze opgeleid en begeleid; waar staan hun laboratoria (keukens) waar ze met touchscreens hun mixtures uitproberen, waar ze testen nemen en werkelijke deskundigen laten proeven ?
En jij wilt in de toekomst die hele sophisticated foodprocessing industry 'biologisch’ gaan labelen’ ?
Het gaat dus niet om 'kwekers en boeren', zoals je die noemt, maar om een heel wat complexer markstsegment, waar b.v een LNV, als grote regelneef wat regulerend in de achterhoede pielt, maar nooit de echte marktontwikkeling (gelukkig maar) kan bijbenen.
Tenzij we democratisch kiezen voor de een gecertificeerde Staatsgaarkeuken...