Campylobacter en VTEC O157 (een variant van de E. Coli-bacterie) zijn oorzaken van voedselvergiftiging bij mensen. Vooral kleine kinderen kunnen hiervan ernstig ziek worden. Deze ziektekiemen komen regelmatig voor bij gezonde runderen. Mensen kunnen besmet raken via vlees, via bevuild oppervlaktewater, maar ook door direct contact met besmette dieren.

Johanne Ellis-Iversen onderzocht jongvee in het Verenigd Koninkrijk en ontdekte dat de hoeveelheid VTEC O157- en Campylobacterkiemen op een eenvoudige manier teruggebracht kan worden. Het devies daarbij is: droog strooisel, schone drinkbakken, geen wisseling in opfokgroepen en een gesloten bedrijfsvoering zonder incidenteel contact met dieren van andere bedrijven.

Het verminderen van het aantal kiemen bij runderen zal leiden tot minder besmetting van voedsel en schonere omstandigheden op boerderijen. Het risico voor de mens op blootstelling aan genoemde bacteriën neemt daarmee ook automatisch af. Maar, zo waarschuwt Ellis-Iversen, de veehouder zal in dit geval zijn managementhouding en -gedrag moeten aanpassen, zonder dat daarvoor directe financiële prikkels vereist zijn. Zijn bedrijf lijdt immers geen directe schade door deze bacteriële besmettingen.


Om dat proces inzichtelijk te maken, laat Ellis-Iversen zien welke stappen een veehouder kan nemen om bepaalde ziekten op zijn bedrijf te beheersen, en welke interne en externe factoren van invloed kunnen zijn op die stappen.
De conclusie is dat er voor veehouders verschillende redenen zijn om zo’n controleplan niet in te voeren op hun bedrijf. De veehouders geven zelf echter ook aan dat adviezen van hun dierenarts en/of financiële prikkels belangrijke redenen zijn om zo’n controleplan wel in te voeren.

Datum en tijd: 10-7-2009 16:15
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

Promovendus: Joey Ellis-Iversen
Faculteit: Faculteit Diergeneeskunde
Proefschrift: Control of VTEC O157 and Campylobacter jejuni/coli on cattle farms - Effective interventions and implementation

Bron: pb UU
Dit artikel afdrukken