In de Verenigde Staten ontstond ophef toen bleek dat daar bijna de helft van al het eten weggegooid wordt. In Europa blijken we het niet beter te doen. Ook bij ons gaat vrijwel de helft van alle geproduceerde groenten en fruit verloren in de voedselketen. De consument neemt 13 procent daarvan voor zijn rekening.
Het Europese onderzoeksproject Veg-i-trade richt zich op 'de impact van verwachte klimaatverandering en globalisatie op de veiligheidsvraagstukken rondom 'vers' en afgeleide voedingsmiddelen. Er wordt onderzoek gedaan naar de economische structuur van de vers-voedselketen en er worden controlemaatregelen ontwikkeld teneinde microbiologische en chemische risico's te minimaliseren'. Met andere woorden Veg-i-Trade zoekt naar wegen de verliezen terug te dringen.
Vilt.be meldt dat Veg-i-Trade vastgesteld heeft dat het verlies optreedt in alle stappen van de keten. Bij de productie gaat al 20 procent verloren. In de verwerking 5,5 procent. In de distributie 7,5 procent en bij de consument uiteindelijk nog eens 13 procent. De consument verspilt deze groenten en fruit door nog bruikbaar voedsel weg te gooien of het verkeerd of te lang te bewaren waardoor het wel weggegooid moet worden.
Veg-i-Trade werkt aan het verminderen van de verliezen. Daar worden statistische modellen voor ontwikkeld die bederf voorspellen en waarmee de planning en logistiek van de ketenpartners verbeterd kunnen worden. Er zijn ook veel directere manieren om minder te verspillen. Consumenten kunnen via sites als www.etenisomopteeten.nl (van het Voedingscentrum en Milieu Centraal) en de Britse www.lovefoodhatewaste.com leren hoe tot minder weggooien te komen. Initiatieven als TooGoodToWaste geven verlept vers een tweede kans als soep, jam of kant-en-klaarmaaltijd. Voor vers dat écht niet vers meer is, wordt meer en meer een herbestemming gevonden in de vergistingsinstallatie. Daarin wordt het omgezet in energie.
Gaat Europa hiermee substantieel minder verspillen? De intentie is er in ieder geval: in januari van dit jaar nam het Europese Parlement een resolutie aan om in 2020 de voedselverspilling met 50 procent verminderd te hebben. 2014 wordt het "European year against food waste".
Fotocredits: jbloom
Dit artikel afdrukken
Vilt.be meldt dat Veg-i-Trade vastgesteld heeft dat het verlies optreedt in alle stappen van de keten. Bij de productie gaat al 20 procent verloren. In de verwerking 5,5 procent. In de distributie 7,5 procent en bij de consument uiteindelijk nog eens 13 procent. De consument verspilt deze groenten en fruit door nog bruikbaar voedsel weg te gooien of het verkeerd of te lang te bewaren waardoor het wel weggegooid moet worden.
Veg-i-Trade werkt aan het verminderen van de verliezen. Daar worden statistische modellen voor ontwikkeld die bederf voorspellen en waarmee de planning en logistiek van de ketenpartners verbeterd kunnen worden. Er zijn ook veel directere manieren om minder te verspillen. Consumenten kunnen via sites als www.etenisomopteeten.nl (van het Voedingscentrum en Milieu Centraal) en de Britse www.lovefoodhatewaste.com leren hoe tot minder weggooien te komen. Initiatieven als TooGoodToWaste geven verlept vers een tweede kans als soep, jam of kant-en-klaarmaaltijd. Voor vers dat écht niet vers meer is, wordt meer en meer een herbestemming gevonden in de vergistingsinstallatie. Daarin wordt het omgezet in energie.
Gaat Europa hiermee substantieel minder verspillen? De intentie is er in ieder geval: in januari van dit jaar nam het Europese Parlement een resolutie aan om in 2020 de voedselverspilling met 50 procent verminderd te hebben. 2014 wordt het "European year against food waste".
Fotocredits: jbloom
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik vind verlies bij de productie geen verlies. Dat is gewoon productierisico en planningsprobleem. De organische stof gaat gewoon terug in de kringloop.
Dan is er een niet te vermijden verlies omdat vraag en aanbod nooit aansluiten. Wat blijft er dan over? 20% ? En weet jij precies hoeveel je gezin gaat eten? Heb je na drie dagen bloemkool even geen zin meer? Nou dan..
Kortom wij zijn zuinige mensen en het valt denk ik wel mee. Een deel gaat ook nog eens terug in veevoer.
Typisch weer zo'n opgeblazen gedoe over hoe catastrofaal onze omgang met eten is. Gewoon blijven, mensen.
Ik wil toch even de vraag opwerpen wie nu met welk probleem zit. Loont het om minder te verspillen?
Voor de tuinder is het geen probleem dat er verderop in de keten veel verspild wordt, daarmee neemt de hoeveelheid verkocht produkt alleen maar toe. Hij zal natuurlijk wel proberen om de verliezen tijdens de produktie zoveel mogelijk te beperken, vooral door ziekte en bederf. Maar aan de andere kant wordt er wel eens flink wat geplant van een gewas waarvoor op het moment van planten geen afzet is. Het risico van maar een gedeelte verkopen wordt op de koop toegenomen.
Het probleem zit dan bij de bewuste burger die het "zonde" vindt dat er voedsel verspild wordt? Die gaat er dan ten onrechte van uit dat er voor groente en fruit tekorten zouden zijn. En dat is een misvatting, er zijn overschotten op elk terrein en als er ergens een vraagje (bijv. brocoletti) ontstaat dan is er in no-time een overschot waar de honden geen brood van lusten.
Overigens is dat niets bijzonders, in Frankrijk zie je in november/december overal verschrompelde druiven hangen, die niet geoogst mogen worden. "Zonde?". Voor de bewuste burger misschien, voor de wijnboeren een kwestie van overleven.
Het zou voor de tuinders een drama zijn als er laten we zeggen 50% minder verspild zou worden. Daarmee zouden de prijzen kelderen en zullen er een flink aantal het loodje leggen.
Aha, goed niuews - voor consumenten. Bijna de helft wordt weggegooid, dus nog volop besparingsmogelijkheden voor consumenten verplicht op dieet moeten.
Als voedsel duurder wordt komen vanzelf mogelijkheden om vers voedsel te verduurzamen, vooral door het semi-vers te maken.
Voorbeeld: veel brood dat na 1 dag niet verkocht is gaat naar het dierenpark om als diervoer (feed) te dienen. Ik heb wel tegen onze bakker gezegd dat ze dat wel in mogen vriezen en dat ik voortaan alleen dat wil kopen (vooral indien goedkoper). Ontdooid smaakt even vers als vers. Maar volgens de verkoopster ben ik een uitzonderlijk iemand.
@Redactie, neen liever niet vergisten. Liever nog diervoer (feed) maken. Feed staat hoger dan Fuel and (land)Fill.