![image](/images/uploads/gesiers-nog-ff-wachte.jpg)
Een idee om op te kauwen voor het weekend.
Gisteren besloot mijn vrouw uit blik te willen eten. Ik was het helemaal met haar eens. Een salade met eendenmaagjes. Niet vers, maar geconfijt. Gésiers heten ze in het Frans. Heerlijk.
Opeens sprong het door m'n hoofd: waar blijven al die Nederlandse maagjes?
Fransen eten eendenmaagjes. Met kippenmaagjes kan het ook.
Maar lieve help, die blieft een Nederlander niet. Hoe moet je ze noemen, zodat ze erom gaan schreeuwen? Het is gemakseten van de bovenste plank. Blik open, even in de pan. Snijden en je hebt het mooiste rode vlees dat je ooit hebt gezien - zacht en met een bite.
Zo'n blikje als hierboven kost je zomaar een euro of 6 en wij doen of het slachtafval is.
Ik dacht aan Volwaardkip en kwam tot "volle maagjes". Da's natuurlijk niks. Iemand een beter idee? Hoe noem je zoiets zodat het gaat lopen als tierelier?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
[En dan gewoon niet vertellen dat het maagjes zijn. Dat weet hier toch geen hond]
Robin, dat wisten zus en ik jaren geleden ook niet in Frankrijk. Zus trok met spoed haar bestelling in toen ik de betekenis voorlas uit Onno Kleyn's gidsje. Ik vind alle onderdelen uit blik lekker op gesiers na, wellicht omdat ik ook gruwel van kippenlever, waar het me aan doet denken. Op eenden- of ganzenlever na vind ik andere lever ook niks. Ander orgaanvlees als zwezerik weer wel. Wat ik maar wil zeggen, wat heeft het met DOM te maken?
Overigens vind ik kipbonbons dan nog de leukste alternatieve naam.
Dat is helemaal geen gek idee. Ik hoor heel veel mensen heel enthousiast zijn over de kant-en-klare "luxe salades" van Albert Heijn. Daar zou deze ook best tussen passen.
Misschien is het een idee om een assemblagepakket voor kipsalade inclusief recept, dressing enzo te bedenken en dat via een supermarkt uit te zetten. Nú extra voordelig: salade met kip en nog wat leuks en kleurigs.
Dat zijn er volgens WD 330 miljoen per jaar. Meer maagjes dan er haringen wordt gegeten (85 miljoen). Daar tegenover staat een consumptie van 18,2 kilo kip per Nederlander per jaar.
Misschien is de onderkant van de markt een beter afzetgebied. Er zijn volgens bronnen zo ongeveer 1 miljoen mensen die een minimuminkomen hebben (snel gegoogled). Als die 1 keer per week 6 maagjes eten, heb je de maagjesberg al bijna op. Er zal weer "armeluisvoedsel" ontstaan, wanneer de kosten voor voedsel hoger worden. Dat is een grote kans voor vlees dat nu als slachtafval wordt beschouwd.
Kippen, ik had het over kippenmaagjes. Dat zijn er wat meer. Ga maar eens op zoek naar de cijfers.