Voor die situatie waarschuwt de federatie van de Belgische voedingsindustrie Fevia, de evenknie van de Nederlandse Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI).
Het blad somt de extra kosten op. De kosten voor elektra zijn verdubbeld. De gasrekening is verdrievoudigd. Tarwe en maïs stegen met 50% in prijs. Eieren, een belangrijk ingrediënt in de levensmiddelenindustrie, 27%. Zonnebloemolie, ook een wezenlijk ingrediënt, piekte met 40%. Verpakkingen (karton) stegen met 25% en plastic met 30%.
Pastaproducenten als Soubry en Barilla houden hun productie vooralsnog op peil, maar vinden wel dat supermarkten zich soepeler moeten opstellen. Colona, een sauzenfabrikant en grootverbruiker van koolzaadolie en eidooiers, laat weten binnen twee weken "mogelijk één vierde" van zijn productielijnen te zullen platleggen.
Het bericht betekent dat consumenten óf meer moeten gaan betalen voor hun boodschappen óf genoegen moeten nemen met een veel beperkte aanbod in de supermarkten. Hoe langer de kostprijzen niet zullen dalen, hoe meer de situatie erom gaat spannen: wat wordt de mix tussen duurder en minder?
Dat het dan weer om de 'voedselgrondstoffen' gaat: groente, fruit, vlees, zuivel, meel, zeg maar de bijna onbewerkte producten die je, met een beetje organisatie, ook rechtstreeks bij de boer kan kopen.
Wat is een supermarkt zonder fabrikanten?
Waarom denk je dat, Jan Peter?
Zijn dit de kansen waar de "korte keten boeren" op zitten te wachten?