Er werden foto's gemaakt. De pijnlijke plekken werden bekeken. En ik was er al helemaal op ingesteld. Doodmaken dan maar die zenuw, dus? M. Devaux zei 'mais pas du tout, we kunnen de zenuwen in uw kiezen een beetje voor de gek houden en als we dat goed doen komt het zelfs weer helemaal goed.' Ik vroeg me af wat hij ging doen. Maar hij deed niks. Zijn assistente moest een briefje schrijven met daarop - u raadt het nooit - de woorden 'Colgate Pro Apaisant'. Protest van mijn kant. Wat is dat, mondwater?!? 'Nee', zei Devaux, 'tandpasta'. Tandpasta?!? Ik dacht dat hij me voor de gek hield. Gelukkig zat er ook nog Apranax bij, zo'n forse NSAID ontstekingsremmer.

Het zou net zo'n tandpasta zijn als Sensodyne, maar dan echt goed. Goed voor gevoelige tanden. "Vroeger", zei tandarts Devaux, "was Colgate gewoon 'gewone tandpasta', nu hebben ze iedereen achter zich gelaten. Sensodyne moet u vergeten. Elmex is al stukken beter, maar de top is echt Colgate. Ik haal er uitstekende resultaten mee bij mijn patienten." Als een steekproef van 1 bewijs is, mag ik zeggen dat dat waar is. Het werkt. Poets er een dag mee en je hebt geen last meer.

En toen deed ik iets stoms. Tijdens mijn retraite in het Franse achterland deze zomer, kwam ik een paar dagen over naar Nederland. Helaas vergat ik mijn tandpasta en voelde me dus vreselijk onthand. Ik zocht heel de stad af naar Colgate Pro Apaisant, maar het bleek niet te krijgen. Op zaterdagmiddag stuurde ik een mailtje naar Colgate met de vraag waar ik het mogelijk toch zou kunnen kopen in of in de buurt van Utrecht. Op dinsdagochtend kreeg ik - gratis en voor niks - een pakketje van Colgate. Er zat geen brief bij maar er kwam wel een tube tandpasta uit. Ik was stomverbaasd vanwege de service én de inhoud. Er kwam nl. een tube Elmex uit!

Ik belde Colgate om opheldering. Wat blijkt? Colgate is de baas geworden van Elmex. En omdat Nederlanders denken dat Colgate een zo-zo merk is, verkopen ze hier hetzelfde spul onder de chique naam Elmex. Maar, verzekerde de man van Elmex die me keurig terugbelde en me alles uitlegde, het komt niet uit dezelfde fabriek. Colgate en Elmex maken dezelfde tandpasta van hetzelfde recept, maar ieder in hun eigen fabriek.

Het geheim zit 'm in de door Colgate ontwikkelde pro argin technology. Dat spul zit ook in je speeksel, maar kennelijk niet genoeg. Het stopt de gevoelige zenuweindjes af en zorgt ervoor dat je zenuw geen overuren meer hoeven te maken en stopt je door middel van pijn te vertellen dat er iets fout gaat. Dat is immers de functie van pijn.

Hoe het precies werkt, waarom het zo ongelofelijk probaat is en of dat wel helemaal pluis is, gaan we nog uitzoeken. Dat vindt u binnenkort in dit theater. Als u het via een reclameboodschap alvast wilt horen, luister dan wat Elmex erover vertelt.

Ik was vorige week bij mijn Utrechtse tandarts. Die had nog nooit van het super duo Colgate en Elmex gehoord en keek me glazig aan. Hij zweert nog altijd bij Sensodyne. Ik weet inmiddels beter. Hier koop ik Elmex want er is geen betere . In Frankrijk koop ik Colgate Pro Apaisant. De Elmex is daar nl. duurder. Ook daar heeft Elmex een hogere 'positionering'. Stom hé? Colgate is gewoon heel goed. Nederlanders vinden het alleen niet goed genoeg.

Vlamingen zijn bofkonten. In België wordt de Pro Apaisant van Colgate wél verkocht. Ook aan Walen uiteraard.
Dit artikel afdrukken