image

Dit is onze doorgeschoten palmkool, met nieuw teer voorjaarsgroen in de oksels tussen bladeren en stam. In maart jl. Op onze moesdaktuin.

Inmiddels staat hij volop in de gele bloemen en trekken de slakkken er weer glinsterstrepen overheen. Op zoek naar jonge blaadjes, want die ouwe harde blieven ze niet. Slakken weten wat lekker is.

Dakmoestuintuiniers hebben last van slakken. Naaktslakken verschuilen zich op de dag onder potten, tegels en vlonders. 's Nachts vreten ze gaten in het tere groen.

Maar hoe komen ze daar eigenlijk?

Je woont op 20 meter hoog in een gebouw dat een 10 jaar geleden nieuw werd opgeleverd. Geen spoor van oud zand of oude beplanting. De eerste paar jaar had je nergens last van. Na een jaar of 5 bleek je last te krijgen van de eerste kruipende gaatjesmakers. Inmiddels barst het ervan, want je bent stads en doet het zonder bestrijdingsmiddelen.

Prangende vraag: deden ze er 5 jaar over om naar boven te kruipen? Komen ze uit de lucht? Of zitten ze gewoon in de potgrond of mest die je toch altijd zorgvuldig in zakken bij het tuincentrum kocht?

Weet iemand het? Ik in ieder geval niet.
Dit artikel afdrukken