Vanmorgen kreeg de redactie een telefoontje van een Nederlandse boer die een prima kwaliteit natuurgrazers houdt voor de productie van vlees. In Nederland en Vlaanderen loopt een aantal projecten waarbij sterke, en dus oudere koeienrassen meehelpen de natuur onderhouden. Koeien die in de natuur het gras maaien dat anders toch maar groeit en dood gaat. Of wordt gegeten door wilde natuurgrazers. Ze zijn nuttig, want ze eten gras weg, dat normaal andere planten overgroeit. Die krijgen weer een kans. Ze zijn nuttig, want ze gaan niet zomaar dood. Aan het eind van een mooi natuurgrazend leven worden ze geslacht en eten wij ze op. En ze zijn nuttig, omdat ze werk doen dat anders boswerkers moeten doen. Het bos open houden en ervoor zorgen dat niet een paar plantensoorten als gevolg van een tekortaan wilde natuurgrazers de overhand krijgen.

Hij had gehoord dat wij ze hier wel eens CO2 neutrale grasmaaiers noemen. Hoe we dat onderbouwen. Zullen we?

Het argument is niet onbelangrijk, want er heerst een hetze tegen vlees. Alle vlees is opeens fout, zelfs als het vanzelf groeit.
Dit artikel afdrukken