Dit is een schuttersmaaltijd in de Voetboogdoelen in Amsterdam, aangericht ter gelegenheid van de Vrede van Munster half juni 1648. Het is geschilderd door Bartholomeus van der Helst.
Deze schietverenigingen zijn in de late middeleeuwen ontstaan. De leden van een schutterij ontlenen hun naam aan hun wapentuig, in dit geval dus de voetboog. Maar je had daarnaast ook handboogschutters en kloveniers, genoemd naar de klovers (16e eeuwse geweren).

Schuttersgilden fungeerden als stadsmilitie om orde te handhaven, en ze vochten mee in oproer en oorlog. De leden van de schuttersgilden droegen zelf de kosten van hun wapentuig, munitie en kleding. Daarmee was een plaats in deze ‘broederschap’ slechts weggelegd voor de beter gesitueerden. Omdat het een eer was bij een dergelijk genootschap te horen, en de elite dat ook graag wilde weten, lieten de schutters zich graag vereeuwigen in de 17e eeuw. Op dit schuttersstuk zitten de heren gemoedelijk rond een rijke tafel geschaard. Ze vieren het einde van de 80-jarige oorlog, vastgelegd in de Vrede van Munster, met een goed glas, vergezeld van de nodige schotels.

Wat zal er gegeten zijn? Rekeningen van vergelijkbare schranspartijen reppen van ossen en bier, wijn en Westfaalse hammen. Van hartige taarten, broden en gevogelte. Van fruit en zoetigheid. En vooral veel, veel drank. Schutters hebben de reputatie drinkebroers te zijn. Op de afbeelding zijn de gerechten moeilijk herkenbaar, maar hartige taarten staan er wel op. Leuk is ook de reisflacon in de wijnkoeler links voor. Heeft er brandewijn in gezeten?

Wie het slecht kan zien surft even naar de site van het Rijksmuseum, daar is de prent groter te bezichtigen. De schilder is Bartholomeus van der Helst (Haarlem 1613 – Amsterdam 1670). Hij leerde het vak in Amsterdam en verkreeg al snel een reputatie met zijn schuttersstukken. Daarnaast schilderde hij menig portret van de Amsterdamse elite.

Wat mij betreft een icoon van de vaderlandse eetcultuur, al is het in dit geval waarschijnlijk vooral de drinkcultuur. Rijnwijn, in de 17e eeuw waarschijnlijk ook al wijn uit de Gasconje, lokaal bier en brandewijn.

Wie weet meer?
Dit artikel afdrukken