Mijn vrouw nam het mee van een reis naar Sardinië. Bottarga di muggine, aan de lucht gedroogde kuit - eitjes - van harder. Bij ons kost die vis op de markt bijna niks, want we schijnen er niet van te houden. Het is een van de lekkerste vissen die ik ken. Gestoofd en gebakken, maar rauw is het helemaal een feest. Doe mij maar sashimi van harder. Ik heb het liever dan tonijn.

Soms koop ik hem bij Jan en Barbara Geertsema - meestal Jan's moeder - op de Utrechtse boerenmarkt op vrijdag. Voor een redelijke duit, maar ze hebben nou eenmaal goeie vis. Soms koop ik hem op de Utrechtse zaterdagmarkt. Daar kost'ie steevast weinig.

Ik wist dat de gedroogde kuit niet goedkoop is, maar ik schrok wel van de € 83 de kilo die je er op Sardinië voor betaalt. Even googelen leerde me dat je er in Nederland rond de € 130 euro voor betaalt. Wikipedia blijkt een pracht artikel te bevatten over de bottarga en de invloed van het toerisme sinds de jaren '70 van de vorige eeuw op de productie van dit oorspronkelijke Sardijnse product.

De kuiten komen nauwelijks meer uit Sardinië vanwege de enorm gestegen vraag naar 'echte Sardijnse producten' door toeristen. De belangrijkste verwerkers blijken inmiddels niet meer gevestigd te zijn waar de oude productie zat, te weten aan de Noord-Oostelijke Costa Smeralda waar de Aga Kahn in de jaren van de vorige eeuw zijn luxe ontwikkelingswerk begon. Een andere plek op eiland blijkt veel handiger om de import van de benodigde kuiten aan te pakken. Vanuit Mexico, Florida, Mauritanië, Japan en Australië landen ze in het zuidelijk gelegen Cagliari So much dus voor dat 'echte' en kostbare Sardijnse product.
Nou bleek mijn vrouw de echte Sardijnse te hebben gekozen, die herkenbaar is een het 'knoopje' dat vastzit aan de eierzak waarin de kuit gedroogd wordt.Het is de zgn. biddiu, het naveldeel van de buikspier van de vis. De bottarga die ik voor € 130 tegenkwam op het Nederlandse net mankeerde zelfs dat naveltje.
Al is harder hier voornamelijk bijvangst, wij hebben die harders en dus hun kuiten ook. Slimme medelanders weten hoe lekker harder is en kapen haar verstandig voor onze neus weg. Maar waar blijft die superfijne kuit? Ik krijg er nooit eentje van de visboer. Misschien heb ik altijd pech, maar voortaan ga ik erop letten. Trouwens, wel eens kuit gegeten van die wel dure vis, zeeduivel? Kost geen fluit rond de Middellandse Zee, terwijl het heerlijk is om te bakken. Wij hebben onze noordelijke zeeduivel. Waar blijft die zalige kuit? Dat vertelt Wikipedia dan weer niet.
Dit artikel afdrukken