Meer dan 100 additieven mogen wijnmakers in hun wijn gebruiken. "Dimethyldicarbonaat, polyvinylpolypyrrolidon, kaliumferrocyanide, carboxymethylcellulose, polygalacturonase. Zulk spul," schrijft Sanne Huysmans in De Standaard. "Zoetstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen, ontzuurders, verzuurders, gommen, visschubben en andere ‘verbeteraars’."

Mocht je denken dat de smaak van je favoriete wijn te danken is aan puur natuurlijke ingrediënten zoals de wijndruiven, het terroir waar de druiven groeien en het weer, in combinatie met de kennis en kunde van de wijnmaker, staat je een koude douche te wachten. Verreweg de meeste wijn die je in de supermarkt kunt kopen, is het knappe technische resultaat van een product dat precies afgestemd is op de gemiddelde smaak van een consumenttype in een bepaald segment in een markt. Niet voor niets drinken we tegenwoordig een Sauvignon Blanc of een Merlot. Die druivensoortwijnen zijn herkenbaar voor consumenten. Een Bordeaux of Chianti die is samengesteld uit verschillende druivensoorten is te onvoorspelbaar.

Van oudsher waren wijnen blends, samengesteld uit meerdere druivenrassen, soms zelfs van verschillende jaren (voor Champagne geldt dat nog altijd). Zo kon de wijnmaker op basis van zijn kunde ieder jaar een consistente wijn afleveren met zijn persoonlijke herkenbare signatuur. Wijnkenners leerden door veel proeven zo'n signatuur herkennen en konden in blinde proeverijen die klassiekers eruit pikken.

Maar met de industrialisering van de voedingsmiddelensector, veranderde ook het wijnschap. Wijnmakers gingen voor grotere opbrengsten, lage prijzen, meer herkenbaarheid en vooral minder risico op wijnen die niet in de smaak vallen. Ze maakten voortaan ieder jaar precies dezelfde wijn, in grote hoeveelheden. Dat kan dankzij een heel areaal aan additieven. Te beginnen met aromatische gisten die wijn van het druivensap maken, die een gemakkelijk toegankelijke wijn opleveren (denk aan de smaak van 'pear drups'). Zo kan de wijn niet meer 'mislukken'. Vieze wijn behoort tot het verleden. Hoogste tijd om duidelijk te maken waarom.

Omdat zoveel ingrediënten niet eens op het etiket passen, verstopt de grote wijnindustrie die het liefst achter een QR-code
Nieuwe richtlijn
Enkele maanden geleden nam de EU een nieuwe richtlijn aan. Ook wijnmakers moeten vanaf dit jaar alle ingrediënten van hun wijn op het etiket vermelden. Dat betekent dat naast inhoud, effectief alcoholvolumegehalte, herkomst (plus eventuele BOB of BGA) en informatie over de bottelaar, producent, importeur of verkoper, ook de voedingswaarde vermeld moet worden. Net als een lijst van ingrediënten, allergenen, het lotnummer, het suikergehalte en de minimale houdbaarheidsdatum. "Her en der wordt al veelbelovend geopperd dat het einde van de 'chemische wijn' nabij is," verheugt zich Huysmans. Al die ingrediënten gaan consumenten vast afschrikken.

Verstopt
Omdat zoveel ingrediënten niet eens op het etiket passen, verstopt de grote wijnindustrie die het liefst achter een QR-code. Dat ziet er sowieso al hip uit, en bovendien zal het aantal consumenten dat die code gaat scannen, in de praktijk best wel meevallen, verwachten de grote jongens. Zij zullen gewoon hun Pinot Grigio of Malbec blijven verkopen, met de additieven die het vergiste sap zo lekker maken keurig verstopt achter de QR-code. Over handhaving heeft de EU verder nog niets afgesproken, moppert wijnmaker Janneke Rutten in de Volkskrant.

Maar ook voor de consumenten die wél oprecht op zoek zijn naar een 'echte' wijn, hebben de supermarkten een oplossing. Al langere tijd zoemt het in wijnkringen rond dat je 'vins naturels' moet hebben. Dat zijn echte, avontuurlijke, niet platgespoten of -gemengde wijnen. Albert Heijn blijkt het voortouw te nemen: de supermarktketen verdubbelt zijn aanbod aan natuurwijnen van 2 naar 4 wijnen. "Hoewel er nog geen certificering voor natuurwijn is, is het overduidelijk dat de wijnboer alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt, niet machinaal oogst en geen toevoegingen als gist en sulfiet doet," zegt Albert Heijn in het persbericht. Je kunt ook bij specialist Wilde Wijnen en zelfs bij Grapedistrict terecht voor natuurwijnen.

Dit artikel afdrukken